Életmód

Begurultam Erfurtba!

Erfurt Domplatz Barrierefrei ©Florian Trykowski, Thüringer Tourismus GmbH
Erfurt Domplatz Barrierefrei ©Florian Trykowski, Thüringer Tourismus GmbH
Utazni?  Világot látni? A világot látni? Kerekesszékkel? Németországban? Naná! Az akadálymentes utazás egy olyan lánc, amely csak annyira erős, mint a leggyengébb láncszeme, ugyanis sok minden kell ahhoz, hogy egy aktív kerekesszéket használó személy, relatíve önállóan, egyedül eljusson el Miskolc belvárosából mondjuk Erfurtba.

Az utazáshoz elengedhetetlen egy jó minőségű saját kerekesszék. Működő lift, amivel könnyebb elhagyni a saját otthonod. Szükséges még egy megbízható autó kézivezérléssel, őrzött parkoló a reptér közelében, ahol akadálymentesen lehet több napra parkolni. Ez után rögtön szükség lesz egy akadálymentes, nem túl meredek járdára a parkolóból a reptéri terminálig, ahonnan a székre hátul felakasztott kistáskával, a láb közé szuszakolt nagykabáttal, a tetejére pakolt sporttáskával és annak a tetején trónoló, nyakba akasztott fotóstáskával kimért sebességgel saját erőből fel lehet tekerni. Az emeletek között nem elég a mozgólépcső, liftre lesz szükség. A nyitott és működő akadálymentes WC a repülés előtt pedig több, mint célszerű. Még el sem hagytad az országod, de már számos dologra van szükséged! Képzett segítő személyzetre, aki gondoskodik róla, hogy a gégecső végén a repülő ajtaja előtt speciális keskenyszékbe átülve be tudj jutni a repülőgép gyomrába. Majd további személyzetre, akik a kerekesszéket nem felejtik el feltenni a gépre és gondoskodnak róla, hogy az a lehető legkevésbé sérüljön meg a ki- és bepakolás, illetve szállítás alatt.  A kerekesszék ugyanis nem egyszerű „ruhadarab”, hanem egy mechanikus testrész, amit idegenbe érkezve nagyon nehéz javítani, pótolni. Az akadálymentes tömegközlekedés nélkül a repteret nehéz lenne elhagyni, a szálloda kiválasztásánál pedig komoly tényező, hogy a mozgássérült vendég is önállóan tudjon jönni-menni, boldogulni, pihenni. Erfurtban erre a Radisson Blue tökéletes választás.

Erfurt: Krämerbrücke © Erfurt Tourismus und Marketing GmbH

Végre itt!

Erfurt és Thüringia? Hmmm… Hallottam róla, az biztos. De hol is? Hát nem az iskolában, nem a metrón, nem a kocsmában. Na, jó, őszinte leszek: ha vizsgázni kellett volna az utazás előtt erfurtológiából, bizony hatalmas karót vésett volna be nekem a képzeletbeli jó öreg német professzor. Most, hogy már három napja gurulok a kerekesszékkel Erfurt és Türingia utcáin, talán már átmennék a vizsgán. De nem is ez a fontos, hanem az, hogy szeretem.  Egyáltalán lehetséges várost első látásra szeretni? Nehéz kérdés, mert még embert is alig… Mégis, ha három nappal azután, hogy életemben először bekerekeztem Erfurtba, megkérdeznének – mit gondolok róla, gondolkodás nélkül rávágnám, hogy szeretem! Nem csak azért, mert itt még a macskakő sem ellensége a kerekesszéknek, nem csak a mellbevágóan, már-már nevetségesen gazdag építészeti tárháza miatt, nem csak azért, mert valaha NDK volt és nézd meg most! Hanem mindazért, amit megnézhettem: vessz el te is az óváros kanyargós sikátoraiban, csodáld meg a tüchtigen felújított honecker-panelokat, kóstold meg a forró csokit a folyóparton, nézz alá a városra a Petersberg citadella falairól!

Erfurt: Glass art handicraft © Florian Trykowski, Thüringer Tourismus GmbH

Küszöb nélküli templom, bárral

2023-ban a fejlett nyugati társadalmakban a templomok a XXI. században új kihívás elé néznek, ugyanis évről évre csökken a templomba járók száma és ez alól az erfurti Kaufmanns Kirche sem kivétel. A vérzivataros évszázadokat az egyház és a templom kisebb-nagyobb veszteségekkel átvészelte, de legújabban a magány, a kongás és a kiüresedés veszélye fenyeget. Erre a kihívásra Erfurt városa és a templom üzemeltetője korszerű XXI. századi megoldással kíván felelni, ugyanis a hagyományos funkció mellett a templom épülete és belső terei újakat kapnak: kiállító- és rendezvénytér, koncertterem és urambocsá, fogyasztótér, azaz bár került ide. A legújabb felújítás során a templom korszerű fűtést kapott, lebontották az oldalkarzatokat, korszerű kiállítóteret építettek, vizesblokkot akadálymentes WC-vel. A Kaufmanns Kirche bejárata a tér felől szintkülönbség és küszöb nélkül teljesen akadálymentes.

Erfurt: Merchants' Bridge with Ägidien church in the evening light © DZT/Andreas Strauß

Csodáld meg türingia kertjét!

Számokban: 36 hektáros kertemlékmű az erfurti Egapark – Türingia kertje. A tavasszal még csak-csak őgyelgő, de nyaranta már hömpölygő tömeget a főbejáraton át egy kisebb domb tetején a modern fogadóépület várja. A bejutáshoz elég hosszú tereplépcsőn kell felmenni. Természetesen többféle akadálymentes bejáratot is építettek a lépcsősorokkal párhuzamosan, nem is akármilyet. Egy enyhe lejtésű szerpentinként kanyargó járdarendszeren keresztül vezetik fel a bejárathoz a lépcsőzni nem tudó, vagy éppenséggel nem akaró vendégeket. A kényelmes tereprámpát vagy járdarendszert nem érezzük túl hosszúnak, lehetne akár kétszer ekkora is, mert csodálatos virágoskerten keresztül vezet fel a főbejárathoz. Aki nem akar sétálni, vagy lépcsőzni, az liftet is választhatja, de a virágok miatt mégsem érdemes. Külön akadálymentes pénztárat nyitnak csupán kényelmi okokból a sérült látogatóknak és családtagjaiknak. A bejáraton belül elektromos és akadálymentes kisvonattal is lehet túrázni, hisz ebben a mindösszesen 104 hektáros parkrendszerben hamar összejönnek a kilométerek. Napi három euróért négykerekű elektromos scootert is lehet bérelni, a többi segédeszköz: bot, mankó, járókeret, rolátor, aktív kerekesszék ingyen áll a rászoruló vendégek rendelkezésére. Az Egaparkban a virágok és növények szerelmese, a felhőtlenül játszadozó gyermek, az ifjú és örökifjú felfedező és a nyugalomra vágyó nagyvárosi polgár is megtalálja a maga zöld, színes, illatos vagy éppenséggel kalandos oázisát. A legszebb tematikus és látványkertek: a japánkert, a rózsakert, a szoborkert, a dália-, liliom- és íriszkert vagy a rendkívüli Karl Foerster-kert. Ezen kívül két beltéri bemutatót, egy 4000 m²-es évelőkiállítást, valamint fuksziákat és pelargóniákat is láthatunk. Az Egapark közepén található a Danakil, a világ első sivatagi és dzsungelháza. Itt két éghajlati zóna találkozik egyetlen hatalmas épületben, a víz az összekötő elem mindkettőben. Egyik fele sivatag mindenféle formájú és méretű kaktusszal és szukkulenssel, a másik oldala esőerdő, felülről és alulról érkező vízzel. A két végletet pedig jellemző állatok kötik össze, szurikáták, pókok, hangyák, denevérek, trópusi pillangók. Na de mi is valójában a Danakil ház? Növényeket bemutató, természeti kiállítás, állatkert, tanterem? Kicsit ez, kicsit az, de mindenekelőtt egy világkörüli utazás, egy felfedezőtúra az éghajlati övezeteken keresztül. S hogy honnan a neve? Danakil Etiópia egy ma már életveszélyes sivataga, amely évezredekkel ezelőtt a Föld egyik legtermékenyebb vidéke lehetett.

Nagy Bendegúz

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik