A Texasi Egyetem kutatói szerint a kávézaccban lévő anyag segíthet megvédeni az agyat az olyan neurodegeneratív betegségek ellen, mint az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór és a Huntington-kór, írta honlapján a Hvg.
A kávézaccal kapcsolatban ma már ismert, hogy nem érdemes kidobni, ugyanis jót tesz a talajnak. A Texasi Egyetem kutatói most egy másik, igen hasznos tulajdonságára is rámutattak.
Az Interesting Engineering beszámolója szerint a kutatók a vizsgálat során azt találták, hogy a kávézaccban olyan szén-kvantumpontok vannak, amelyek védik az agysejteket a fent említett betegségekkel összefüggő károsodásától.
A neurodegeneratív rendellenességeket a neuronok fokozatos pusztulása okozza. Ez az idő előrehaladtával oda vezet, hogy az egyén leépül. A betegségeket életmódbeli és környezeti tényezők is kiválthatják.
Az új felfedezés, amely szerint a kávésav a polifenoloknak nevezett vegyületek családjába tartozik, amelyek antioxidáns vagy szabadgyök-megkötő tulajdonságaikról ismert növényi alapú vegyületek. Ez azért is nagyon fontos, mert a kávésav képes átjutni a véragygáton, így a jótékony hatását közvetlenül az agyban tudja kifejteni. Úgy vélik, egy ilyen hatóanyagot tartalmazó gyógyszer hasznos lehet a betegség kialakulásának lassításában, vagy esetleges megelőzésében.
A kutatás egyelőre csak kezdeti fázisánál jár, a ténylegesen beszedhető gyógyszerre még várni kell, de az már biztos megállapítás, miszerint a a kávéfogyasztás segíthet például az Alzheimer-kór megelőzésében.