Életmód

Látogatási korlátozást vezetnek be hazánk egyik természeti kincsénél

MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Balesetvédelmi munkák és filmforgatás miatt a tatabányai Szelim-barlang és a Geológiai Tanösvény 2024. április 26-tól május 10-ig nem, vagy csak korlátozottan lesz látogatható, tájékoztatott Facebook-oldalán a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság.

Hozzátették, a Turul-emlékmű, a Turul tanösvény, a Természeti tanösvény, a Szédítő-szikla és környéke továbbra is szabadon látogatható.

A Szelim-barlang hazánk természeti különlegességei közé tartozik, hiszen egy olyan barlang, ami az idők során részben nyitottá vált. Hatalmas méretű szájának látképe szorosan összekapcsolódott a Tatabánya fölé magasodó Turul szobor látványával.

MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

A DINPI honlapján elérhető ismertető szerint bár elhelyezkedése és jellege alapján tipikusan alkalmas ősemberi hajléknak, a 20. század eleji, barlangokat érintő ásatási láz mégis sokáig elkerülte ezt a helyet. Csak a 30-as években került rá sor, amikor Kessler Hubert próbaásatásának sikere után több évig tartó, rendszeres ásatásra került sor. A feltárás során több mint 12 méter magasságban felhalmozódott üledékrétegeket vizsgáltak át és távolítottak el az üregből. A legmélyebb rétegekből előkerült csontmaradványok és kőeszközök arra utalnak, hogy már 70-80 ezer évvel ezelőtt is ismerte és használta a barlangot a neandervölgyi ősember.

Hogy konkrétan honnan ered a Szelim megnevezés, nem egyértelmű, arról jelen korunkban több elképzelés is él. A névadó ugyanis egyrészt lehetett akár I. Szelim szultán is, ugyanakkor a Szelim barlang neve eredeztethető a szlovák „szelim”, azaz nyereg szóból épp úgy, mint a magyar „szem” szavunkból.

Kapcsolódó
Íme Budapest környékének alig ismert kirándulóhelyei
Egy helyre gyűjtötték, hol érdemes túrázni a főváros vonzáskörzetében.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik