Életmód

Olvasóink fotóival köszöntjük közös kincsünket és jólétünk zálogát, a természetet

kigyossy-gabor-/sosto
kigyossy-gabor-/sosto
A Magyar természet napja és a biológiai sokszínűség védelmének világnapja alkalmából olvasóink fotóiból hoztunk válogatást.

Ma két jeles dátum is arra emlékeztet, hogy óvjuk a minket körülvevő környezeti értékeket. A Magyar természet napja a hazai természeti kincseink megőrzésének a fontosságára hívja fel a figyelmünket, míg a Biológiai sokszínűség (biodiverzitás) védelmének világnapja az élővilág sokféleséget és az azt fenyegető veszélyeket állítja fókuszba.

A kitüntetett nap a természeti értékeink iránti tiszteletet szimbolizálja, amelyen mindannyiunk közös kincsét és jólétünk zálogát ünnepeljük: a természetet.

A biológiai sokféleség biztosítja az ökoszisztémánk működésének kényes egyensúlyát – azáltal, hogy élővilágunkban minden fajnak megvan a maga szerepe és jelentősége, és ez az érzékeny harmónia az utóbbi évtizedekben az emberek által komoly veszélybe került.

Gyakran esünk abba a hibába, hogy a természetet azonosítjuk egy szép idős fával, egy kellemes vizű tóval, egy aranyos állattal, a hétvégi kirándulással vagy horgászattal. Mindez valóban fontos, és a rekreációs értéket nem szabad lebecsülni, de amikor természetről beszélünk, ennél sokkal többről van szó.

A biodiverzitás, vagy biológiai sokféleség, az élet sokszínűségére utal a Földön

Ez magában foglalja az összes élőlényt, az egyedek sokféleségét, a fajok közötti genetikai változatosságot, valamint az élő ökoszisztémák, mint például az erdők, óceánok, sivatagok változatosságát.

A fenntartható fogyasztás, az élőhelyek védelme és a természetvédelem támogatása, elengedhetetlenek a biológiai sokféleség megőrzésében. Ahogy egyre jobban tudatosul bennünk ennek a fontossága, úgy válik egyértelművé, hogy minden erőfeszítés, amit ennek megőrzése érdekében teszünk, hozzájárul egy egészségesebb, fenntarthatóbb és gazdagabb környezethez.

A Sokszínű vidék csoportjában a mai napon rengeteg csodás olvasói fotó érkezett a témában, amit ezúton is köszönünk. Sajnos nincs lehetőség itt megmutatni mindet, de megpróbáltunk választani.  Három galériába csoportosítottuk. Fogadjátok szeretettel.

Olvasóink szerint ilyen fantasztikus a természet! Lapozzátok az alábbi fotóalbumokat, és csodáljuk hazánk természeti kincseit!

Galéria 1.

Galéria
butyka-ferenc-tordai-hasadek

Galéria 2.

Galéria
gina-prophet

Galéria 3. 

Galéria
gyori-krisztina-/matra

A világ országai csaknem két évvel ezelőtt történelmi jelentőségű stratégiai tervet fogadtak el a biodiverzitás megőrzéséért. Azóta a hangsúly a világszintű célok és tervek végrehajtására helyeződött. Éppen ezért a Biológiai sokféleség egyezmény az idei világnap mottójának a „Légy része a Tervnek” („Be part of the Plan”) szlogent választotta, ezzel ösztönözve döntéshozókat, szervezeteket, magánszemélyeket, hogy mindenki a maga lehetősége szerint járuljon hozzá a biológiai sokféleség csökkenésének megállításához.

A biológiai sokféleség világnapján a vadon élő élővilág védelme mellett az agrobiodiverzitás, azaz a mezőgazdaságban használt állat- és növényfajok és fajták megőrzése is hangsúlyos szerepet kap. Az Agrárminisztérium a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központtal (NBGK) közösen két éve elindította az „Év tájfajtája és haszonállata” szemléletformáló kezdeményezést, amely célul tűzte ki a mezőgazdaságban használt, kevésbé ismert, vagy már feledésbe merült növények és állatok megismertetését, újra köztudatba hozását.  Az idei év tájfajtája a jándi paradicsom, az év haszonállata a magyar óriásnyúl.

Kapcsolódó
Kvíz: mennyire ismered hazánk nemzeti parkjait?
Melyik nemzeti parkunkban él a világ legnagyobb repülni képes madara, a túzok? És melyik nemzeti parkban fészkel a hazai rétisas és fekete gólya populáció legnagyobb állománya?
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik