Életmód

19 bajba jutott emberen segítettek a börzsönyi hegyimentők

facebook/Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat
facebook/Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat
Az első félévi statisztika szerint lényegesen kevesebb volt a beavatkozásuk 2023 hasonló időszakához képest.

Elkészült a Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat 2024. I. félévi statisztikája. Idén januártól júliusig a hegyimentők 20 beavatkozást hajtottak végre, ami majdnem a fele a tavalyi év ugyanezen időszakának, közölték összegzésükben.

Tavaly az első félévben 39 beavatkozáson vettek részt a hegyimentők, az eltérés oka pedig az enyhe tél: míg a 2022/2023-as télen a hosszú ideig kitartó gyönyörű havas táj vonzotta a túrázókat, a 2023/2024-es télen alig volt hó a Börzsönyben, a hideg, de esős és sáros táj viszont inkább elriasztotta a kirándulókat.

A két időszak összehasonlításában a legszignifikánsabb eltérések a januári hónapra vonatkozóan láthatók. Míg a tavalyi télen kihűlt férfi mentéséhez, végtagtöréses  esetekhez is vonulniuk kellett, 2024 januárjában egyáltalán nem riasztották őket súlyos esethez, a könnyebb sérülések és mentések voltak a jellemzők.

Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat

A kevesebb bevetéssel csökkent az ellátott személyek száma is, a tavalyi első félévi 29 személyhez képest az idei első félévben már csak 19 személyt kellett ellátni, megmenteni

– tájékoztatott a szolgálat.

Szignifikáns változás állt be a sérülések jellegébe is, míg tavaly sokkal szélesebb palettán változatos sérüléseket kellett ellátnunk, idén arányaiban megnőtt a bokasérülések száma.

Új felkapott bokasérülési helyszín lett a Szent-Mihály hegy térsége és a Remete barlang, míg korábban évi egy-két sérülés következett be a térségben, idén már négy alkalommal kellett bokasérültet lehozni a meredek és csúszós hegyoldalon

– fogalmaztak a hegyimentők.

A legtöbb börzsönyi túrázó továbbra is a hegyimentő szolgálat közvetlen SOS számát részesíti előnybe segélykéréshez. Egyszerűbb esetekben csak biztonságos helyre, lakott településre kísérik a segélykérőt, amennyiben szükséges az Országos Mentőszolgálatot kérik a legközelebbi parkolóba, ha viszont szükséges, akkor értesítik a katasztrófavédelmet és a rendőrséget is.

Kapcsolódó
Ő Tas, Székelyföld egyetlen lavinamentő kutyája
Maros, Hargita és Kovászna megye területén Tas az egyetlen képesített lavinamentő eb.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik