Életmód

Ezért leszünk rosszabbul gyógyfürdőzés után

MTVA/BIZOMÁNYOSI: OLÁH TIBOR
MTVA/BIZOMÁNYOSI: OLÁH TIBOR
Fürdőreakciónak nevezik a jelenséget.

A gyógyfürdőzéstől azt várjuk, hogy amellett, hogy kellemesen érezzünk magunkat közben, gyógyítson is. Vannak esetek, amikor viszont rosszabbul érezhetjük magunkat.

Fürdőfáradtság

Gyakran elpilledünk a fürdőben ücsörgéstől, a fürdőfáradtság viszont hosszabb ideig, akár napokig tartó levertséget, rossz közérzetet hozhat. Ekkor fokozódhatnak az ízületi fájdalmak, a reumatikus panaszok, pedig pont ezek miatt is járunk gyógyfürdőbe. Hátterében szinte mindig az ajánlott fürdési idő túllépése áll. Ha nem tartjuk be a 15-20 perces ajánlott fürdési időt, akkor nem fokozzuk a gyógyhatást, hanem épp ellenkezőleg, akár hatástalanná is tehetjük a kúrát.

Fürdőreakció

Fürdőreakció az ajánlott fürdési idő betartása mellett is jelentkezhet. Általában egy hét után jönnek elő a fürdőfáradtsághoz hasonló, de annál általában enyhébb, átmeneti tünetek, azaz fokozódhatnak a fájdalmak, lehet némi levertségérzet.

A fürdőreakció azt jelzi, hogy hat a gyógyvíz. Aki hosszabb, egy-két hetes fürdőkúrát csinál végig és közben érzi a tüneteket, beiktathat egy-két napos pihenőt, illetve konzultálhat a kezelőorvosával.

Kapcsolódó
Ezek a gyógyfürdőzés negatív mellékhatásai
Gyógyulás helyett akár rosszabbodhat is az állapotunk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik