Életmód

Kísérteties látvány: így néz ki egy 100 éve elnéptelenedett szellemfalu

Riza Akkir / ANADOLU / Anadolu via AFP
Riza Akkir / ANADOLU / Anadolu via AFP
Különleges és megdöbbentő élmény egyszerre.

Kayaköy, a Törökország dél-nyugati részén található település egy igazi szellemfalu. Az elmúlt 100 évben senki nem élt itt, de mégis fel lehet fedezni az élet nyomait: a központjában egy szökőkútban csobogott egykor a víz, az iskola épülete még mindig áll, és több templomot is találni néhány száz méteren belül.

A CNN riportja ugyanakkor az összkép inkább siralmas, hiszen a domboldalakat omladozó házak tarkítják, melyeket szépen lassan visszavesz a természet. Az egész falunak kísérteties a hangulata, nem véletlen, hogy egyre több katasztrófaturista keresi fel a helyszínt.

Az elnéptelenedés oka, hogy az 1922-ig tartó török függetlenségi háború végén a két szomszédos ország, Görögország és Törökország kiutasította a másik lakosait a saját területéről, így Kayaköy településére török muszlimok költöztek, akik viszont nem érezték itt jól magukat, és hamar továbbálltak.

Alig páran maradtak itt, köztük Aysun Ekiz nagyszülei, a család pedig ma is egy kis éttermet üzemeltet a falu bejáratánál, hogy megebédelhetnek, frissítőt vehetnek magukhoz a turisták. A nő elmondása szerint a görögök 100 évvel ezelőtt sírva hagyták hátra otthonaikat, nem akartak elmenni, de nem volt más választásuk.

Ekiz azt is mondta, nagyszülei könnyen adaptálódtak az új élethez Kayaköy lankás vidékén is, hiszen juhászok voltak. De mások utálták a helyet, mert minden ház kékre volt festve, állítólag azért, hogy elriasszák a skorpiókat és a kígyókat. Ezek a színek még halványan ma is látszanak a 2500 ház falain.

Történészek szerint összességében az okozta a falu kiürülését végső soron, hogy milyen tragikus események történtek az 1920-as évek elején. A rossz emlékek miatt a túlnyomó többség új életet akart kezdeni máshol.

Napjainkban három euróért, átszámítva körülbelül 1200 forintért lehet belépőjegyet lehet váltani a 100 éves szellemfaluba. Pár óra alatt be lehet járni az egészet. Igazán különleges és megdöbbentő élmény egyszerre, amikor a helyszínen elképzeli az ember, hogy itt egyszer nyüzsgött az élet.

Ahogy az az alábbi galériánkban is látszik, ma ebből már tényleg csak nyomok maradtak.

Galéria
Riza Akkir / ANADOLU / Anadolu via AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik