Rekordot döntöttek a magyar turisták Horvátországban

A magyarok TOP 5 kedvenc úti céljai idén is a Kvarner régió mellett, Isztria, Zadar, Split és Šibenik régió volt.  

Idén is emelték a tétet a magyar turisták Horvátországban. Már most túlléptük a 2023-as év teljes adatait. A Horvát Idegenforgalmi Közösség legfrissebb adatai szerint az idei évben eddig 736,036 magyar látogatott Horvátországban, és 3,7 millió vendégéjszakát töltöttek el, ami már most magasabb a 2023-as összadatokhoz képest.

A Horvát Idegenforgalmi Közösség közleménye szerint augusztus végéig összesen 16,9 millió turista érkezett Horvátországba, és emellett 89,4 millió vendégéjszakát regisztrált az ország. A turistaérkezések száma a 2023-as év azonos időszakához képest 4%-kal nőtt, a vendégéjszakáké pedig 1%-kal.

A küldőpiacok tekintetében az év eddigi szakaszában Németország, Szlovénia, Ausztria adta a legtöbb vendégéjszakát, Magyarország a hetedik helyen szerepel a listán. Az utazók körében a települések rangsorát illetően idén Rovinj, Dubrovnik és Poreč volt a leglátogatottabb desztináció, ahogy a tavalyi szezonban is.

Horvát Idegenforgalmi Közösség

A magyar turisták hagyományosan a legjelentősebb horvátországi turisták közé tartoznak, és ez a számokban is megmutatkozik. 3,47 millió vendégéjszakát töltöttek a magyarok Horvátországban az idei év első 8 hónapjában, ami 9%-kal több mint a tavalyi év azonos időszakában, és 18%-kal magasabb, mint 2019, az eddigi legjobb év első nyolc hónapjában.

2023-ban a Kvarner régió számolta először az 1 millió vendégéjszakát, mely az idei évben 11%-kal nőtt. Mindemellett kiemelkedő adat az Isztrián született, ahol 12%-kal emelkedett a vendégéjszakák száma, ezen belül pedig Poreč volt nagy kedvenc, itt 20%-kal több vendégéjszakát töltöttek a magyar turisták.

A magyarok TOP 5 kedvenc úti céljai idén is a Kvarner régió mellett, Isztria, Zadar, Split és Šibenik régió volt.

A TOP 5-ös lista desztinációi közül kiemelkedő városok: Crikvenica, Vir, Rovinj, Medulin és Poreč. A magyarok 26%-a utazási irodákon keresztül látogatott el Horvátországba, míg 74%-a egyénileg szervezte meg nyaralását. A legnagyobb emelkedést az első negyedévben realizálták, ami jól mutatja, hogy Horvátország egyre keresettebb a szezonon kívül is.

Izgalmas turisztikai év lesz 2025

A 2024 első napján életbe lépett új turisztikai törvény számos kulcsfontosságú változást hoz a horvát turizmus fenntartható fejlődése érdekében.​ Több új szerepkört kapnak a regionális/helyi turisztikai testületek, a helyi önkormányzatok és az állam is. Az új törvény a turizmus fejlődését a fenntarthatóság, az ökológiai tudatosság felé igyekszik majd a felelősségek több szintű elosztásával terelni és lehetővé teszi az önkormányzat számára, hogy a desztinációban korábban elvégzett elemzések alapján szabályozza a vendéglátó létesítmények számát és típusát, valamint egyéb intézkedésekkel biztosítsa a régiókba érkező turisták számának fenntartható kezelését a tehercsökkentés és túlturizmus elkerülése érdekében.

Horvát Idegenforgalmi Közösség

Az idei forgalom megerősíti, hogy a magyarok kedvenc nyaralóhelye továbbra is Horvátország. Továbbá az is látható, hogy már nem csak a nyári szezonra korlátozódik a magyarok látogatása, egyre többen utaznak áprilisban-májusban és szeptemberben.

Úgy látjuk, hogy mind az euro bevezetése, mind a  schengeni övezethez való csatlakozás, hozzájárul ehhez a sikeres évhez. Jövőbeni terveink között szerepel, hogy megmutassuk a magyar utazóközönségnek, Horvátország nemcsak nyáron kiváló választás, hanem ősszel, télen és már kora tavasszal is várja a látogatókat számos gasztronómiai és aktív programlehetőséggel, legyen szó szarvasgomba vadászatról, túrázásról, kerékpározásról vagy gasztronómiai és kulturális városlátogatásról

– mondta Ivana Herceg, a Horvát Idegenforgalmi Közösség igazgatója.

Kapcsolódó
Horvátország természetes fürdővizei a legtisztábbak Európában
Az ország szárazföldi partvonala 1778 kilométer hosszú, a szigeteké további 4057 kilométer Isztriától Dalmáciáig.