Ez a gyümölcs természetes csodaszer a megfázásra

A csipkebogyó talán az egyik legcsodálatosabb növény, ha immunrendszer-erősítésről és egészségmegőrzésről van szó.

A hideg, nyirkos hónapok beköszöntével sokan szenvednek a megfázástól, náthától, és gyengül le az immunrendszer. De van egy természetes, finom megoldás, amely amellett, hogy támogatja a szervezet védekezőképességét, még kellemes ízével is elvarázsol: a csipkebogyó-szirup, írta az Agrároldal.

A csipkebogyó igazi csodaszer

A csipkebogyó talán az egyik legcsodálatosabb növény, ha immunrendszer-erősítésről és egészségmegőrzésről van szó. Ez a narancsos-piros bogyó tele van C-vitaminnal, méghozzá nem is akármennyivel. Egyes kutatások szerint tízszer több C-vitamin található benne, mint a narancsban. Ez már önmagában is hatalmas segítség, ha az immunrendszerünk megerősítése a cél, különösen a megfázások és légúti betegségek szezonjában.

Jótékony hatásai

A csipkebogyó nemcsak C-vitamint tartalmaz, hanem tele van antioxidánsokkal, flavonoidokkal és ásványi anyagokkal, melyek segítenek a szervezet regenerálódásában, és felveszik a harcot a szabadgyökökkel szemben. Ezek a hatóanyagok hozzájárulnak a gyulladások csökkentéséhez és gyorsítják a gyógyulást.

pixabay

Házi csipkebogyó-szirup receptje

A csipkebogyó-szirup elkészítése egyszerű, és a végeredmény nemcsak finom, de tele van C-vitaminnal és antioxidánsokkal is.

Hozzávalók

Elkészítésének lépései

Csipkebogyó előkészítése: Először alaposan mosd meg a csipkebogyókat, majd vágd le a végeit. Ha igazán alapos akarsz lenni, félbe is vághatod őket, hogy könnyebb legyen kioldani a hatóanyagokat.

Főzés: Tedd a csipkebogyókat egy nagy lábasba, majd öntsd rá a vizet. Forrald fel, majd hagyd alacsony lángon lassan főni körülbelül 30-40 percig, amíg a csipkebogyók megpuhulnak.

Leszűrés: Ha a csipkebogyók megfőttek, vedd le a tűzről, és hagyd kicsit hűlni. Ezután egy finom szűrőn vagy gézlapon keresztül szűrd le a levet, hogy megszabadulj a héjtól és a magoktól. Nyomkodd meg a csipkebogyókat, hogy minél több levet kinyerj belőlük.

Cukor hozzáadása: A szűrt levet tedd vissza a lábasba, majd add hozzá a cukrot (vagy mézet). Forrald fel újra, és kevergesd, amíg a cukor teljesen feloldódik. Ezután adj hozzá egy kis citromlevet, ami segít megőrizni a szirup frissességét.

Sűrítés: Főzd tovább alacsony lángon körülbelül 10-15 percig, hogy kissé besűrűsödjön a szirup.

Tartósítás és tárolás: Ha elkészült a szirup, töltsd sterilizált üvegekbe, majd jól zárd le őket. A szirupot hűvös, sötét helyen tárold, és felbontás után hűtőben tartsd.

Nem csak a megelőzésben, de a már kialakult tünetek enyhítésében is segíthet

A csipkebogyó-szirup nem csupán a megelőzésben, de a már kialakult tünetek enyhítésében is segíthet. A megfázás kellemetlen tünetei – a torokfájás, orrdugulás és a köhögés – könnyebben enyhülnek, ha támogatjuk szervezetünket természetes úton. A csipkebogyóban található vitaminok és antioxidánsok erősítik az immunrendszert, csökkentik a gyulladást és támogatják a légutak egészségét.

Kapcsolódó
Házilag készített gumicukor immunerősítésre
Alapja a bodzabogyó és néhány gyógynövény.