Életmód

Drasztikus lépést tett egy magyar falu: leszereltetik az utcafronti klímákat minden házról

Getty Images
Getty Images

Az algyői településképi rendelet tiltja, hogy a klímák kültéri egysége belógjon a közterületre. Ennek ellenére több tucatnyi épület utcafronti falára szereltek fel kültéri egységet, amiket most át kell helyezni, írja a Délmagyar.hu.

Molnár Áron polgármester a lap megkeresésére elmondta, az előkert nélküli, a járda mellett közvetlenül felépített házakat érinti a rendelet.

Mivel egyre melegebb az időjárás, egyre több klíma jelenik meg a településen. A probléma ott van, ahol a klímák kültéri egységét a járda fölé, az utcafronti falra helyezték el. Ezzel két gond is van. Egyrészt, noha bízom a klímaszerelőkben, de ha bármi történik a közterületre belógó, 50-60 kilogrammos kültéri egységgel, az az önkormányzat felelőssége lesz. Másrészt több esetben a kondenzvíz elvezetése azzal van megoldva, hogy egy cső lóg ki a járda fölé, odacsöpög a kondenzvíz

– fogalmazott a politikus.

Hozzátette, hogy mindezen túl az egyre szaporodó utcafronti, lakossági klímák a településkép szempontjából sem előnyösek.

A képviselő-testület döntése szerint a klímákat át kell helyezni, de támogatást nyújtanak hozzá az érintettek.

A polgármester tájékoztatása szerint minden érintett házat egyedi esetként kezelnek, és anyagi támogatást nyújtanak a lakosoknak, hiszen nincs két egyforma eset.

Az átszerelési költség minimum felét megkapják majd

– közölte Molnár Áron.

A rendelet az előkertes házakat nem érinti, és a polgármester arra is kiért, hogy a támogatás csak azokra vonatkozik, akiknek már felszerelték a kültéri egységét az utcafrontra. Aki ezek után helyez el kültéri egységet a rendelet által tiltott helyen, támogatásra nem számíthat.

Arról egyébként korábban itt írtunk országos viszonylatban, hogy kell-e engedély a szomszédunktól, ha klímát telepítünk.

Kapcsolódó
Ezt tegyünk, hogy ne legyen a légkondi növénygyilkos
Számunkra megváltás, a szobanövényeinknek veszélyforrás a klímaberendezés.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik