Nagy döggomba mérgezés okozta a tömeges megbetegedést egy zalaegerszegi étterem vendégeinél a múlt héten, közölte a vármegyei kormányhivatal a zaol.hu megkeresésére hétfőn.
A nagy döggombáról – lásd kiemelt képünkön – a Fortissima Fungus honlapja szerint azt lehet tudni, hogy mérgező, gyomor- és bélpanaszokat okoz. Azt írják, fél-két órával a fogyasztás után hányás, hasmenés, fejfájás, enyhébb idegrendszeri tünetek léphetnek fel.
Fehér színű gomba, 5-20 cm átmérőjű, fiatalon begöngyölt szélű, majd kiterül, közepén tompa púppal. Krémszínű, vagy fehér, jellemzően selymes fényű a kalapbőre. Húsa fehér színű, a kalap hús vékony.
Mivel fogyasztásra egyáltalán nem javasolt, felvetődik a kérdés, hogy mivel keverhették össze a nagy döggombát a termesztői.
A májusi pereszkéről egyébként tudni kell, hogy a természetben nyár elején könnyen összetéveszthető több mérges gombával, leggyakrabban a nagy döggombával. Egyébként igen jó ízű, kitűnő ehető gomba. A kerti csiperkéhez hasonlóan mindenféle gombás ételhez használják. Levesnek, pörköltnek vagy bármilyen más ételnek kiváló, de rántva semmiképpen nem ajánlott, mert úgy élvezhetetlen.
Hogy valaki tényleg összekeverte-e esetleg a két gombát, vagy más emberi mulasztás áll az eset mögött, azt egyelőre nem tudni. Erre majd a hatósági vizsgálatot követően derül majd fény.
Magyarországon egyébként idén döbbenetes mennyiségű a gombamérgezések száma. A gyilkos galóca mérgének ellenszerét pedig kutatók találhatták meg.
Mindeközben a 2025-ös év gombája az erdő csirkéje lesz, erről itt írtunk korábban.