Életmód

Ezért nem hat a D-vitamin: mutatjuk, hogyan kell helyesen szedni

getty images
getty images
Ha így szedjük tényleg felszívódik a szervezetben, és elkerüljük a D-vitamin hiányt.

Hiába szedjük rendszeresen a D-vitamint télen, ha rosszul csináljuk. Mutatjuk, mire figyeljünk a D-vitamin fogyasztása során, hogy tényleg felszívódjon és elkerüljük a D-vitamin hiányt, írta a házipatika.

A D-vitamin hatása a szervezetre

Szükség van rá az immunrendszer helyes működéséhez, a csontképződéshez, de részt vesz a gyulladásos folyamatok, a cukorháztartás és az izomfunkciók szabályozásában is – a D-vitamin nélkülözhetetlen egészségünk megőrzéséhez. Legfontosabb forrása a napfény, UV-sugárzás hatására ugyanis bőrünkben szintetizálódik ez a hormonszerű hatással bíró vegyület.

Csakhogy a téli időszakban sokkal kevesebb természetes fény éri szervezetünket, és bizony tavaszra a hazai lakosság zöménél kialakul valamilyen mértékű D-vitamin-hiány. Éppen ezért az év ezen felében fontos a vitamin rendszeres pótlása élelmiszerek és étrend-kiegészítők segítségével.

Mennyi D-vitamint érdemes szedni télen?

Felnőttek számára az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) legalább napi 600 nemzetközi egység (NE) D-vitamin bevitelét javasolja azokban az időszakokban, amikor csak minimális mennyiségű vitamin szintetizálódik a bőrben. Ugyanakkor a legfrissebb hazai szakmai ajánlás szerint a téli időszakban a napi 2000 NE sem túlzás, sőt, ennyi szükséges a normál D-vitamin-szint fenntartásához.

A legnagyobb hiba a D-vitamin fogyasztása során!

Fontos tudni, hogy a D-vitamin zsírban oldódik – ez a kulcs! Tehát a D-vitamin felszívódásához szükséges a zsír. Ha üres gyomorra szedjük, a szervezetünk nem tudja rendesen felszívni és fennmarad a D-vitamin hiány. Ezért mindig étkezés után vegyük be. A legjobb reggeli után, mert akkor általában eszünk valami zsírosat is – avokádót, diót, olívaolajat. Ráadásul reggel könnyebben rutinná is válhat a D-vitamin fogyasztása, nem felejtjük el.

Miben található meg a D-vitamin?

Bizonyos élelmiszereink természetes módon tartalmaznak D-vitamint, beleértve például a zsírosabb húsú halakat, májat, tojást, tejet és tejtermékeket, mindazonáltal pusztán étkezésünk révén nem lehet teljesíteni a napi beviteli ajánlást. Érdemes tehát táplálékkiegészítők segítségével biztosítani szervezetünk igényeit.

Vigyázzunk, ne adagoljuk túl!

Bár a D-vitamin hiány a gyakoribb probléma, túlzásba sem szabad esni. Fontos betartani az ajánlott mennyiséget, a felső határ napi 4000 NE. Tartósan ezt a határt nem szabad túllépni, ellenkező esetben túl sok kalcium képződik a szervezetünkben, amitől rosszul lehetünk, gyengének érezhetjük magunkat, súlyosabb esetben pedig vesekő vagy idegrendszeri problémák is kialakulhatnak.

Mint arról beszámoltunk van egy olyan vitamin, ami jótékony hatással van a szervezetünkre, ha ezt szedjük kevesebbet idegeskedünk, jobban alszunk és több lesz az energiánk. Valamint bemutattunk egy olyan fűszert, ami csodákra képes, mégis ritkán használjuk.

Kapcsolódó
Hogyan válasszunk jó mézet? Tippek méhésztől, vásárláshoz és tároláshoz
A jó mézet nem nehéz felismerni. Elég egyetlen kóstolás, és máris érezni lehet a különbséget.
Olvasói sztorik