Az aszalás az egyik ősi tartósítási módszer. Segítségével lehetőségünk nyílik különféle zöldségek, gyümölcsök tartósítására úgy hogy ehhez nem kell cukrot, tartósítószert vagy egyéb adalékanyagot felhasználnunk.
Ma már lehetőségünk van, hogy az új technológiákat és a múlt tapasztalatait ötvöző napkollektoros aszaló berendezéssel tartósítsuk élelmiszereink egy részét. A napkollektoros aszaló például egy fából készült berendezés, amely a korlátlanul és ingyen rendelkezésre álló napfény segítségével végzi el az aszalást.
A berendezés „motorja” egy bevonattal ellátott alumínium lemez (lehet sörösdoboz), amely a napfényt elnyeli és hővé alakítja. Az így keletkező és felfelé áramló hő távozása előtt keresztülhalad az aszalótálcákon, ezzel elvégezve nemes feladatát az aszalást.
A napkollektoros aszaló berendezés tehát egy kitűnő perspektívát jelent azok számára akik saját aszalványokat, szárítmányokat szeretnének készíteni járulékos üzemeltetési költségek nélkül illetve környezetünk védelme mellett.
Egy ilyen kollektor kielégítheti házunk és családunk melegvíz-igényét.
Sörösdobozokból is készíthetünk kollektort, például a gyümölcsaszalás folyamatának meggyorsítására. Ez volna a sörkollektor!
A napkollektorok és melegvízrendszerek használatát Dr. Gyulai Iván, az Ökológiai Intézet Alapítvány igazgatója mutatja be.
A filmet készítették: Bordos Anikó, Csizmadia Ferenc, Péchy Tamás
Zene: Tóth Viktor
Címlapfotó: nrg-eco-store