Az ilyen jellegű tüzeket vízzel próbálják oltani az emberek. Szakemberek szerint ez a legrosszabb megoldás, soha ne tegyük! Az égő olajba öntött víz hatására az olaj robbanásszerűen kivetődik az edényből. Emiatt a helyiségben tartózkodók könnyen égési sérüléseket szenvedhetnek és a konyhában lévő tárgyak meggyulladhatnak.
A magyarázat egyszerű: a víz sűrűsége nagyobb az olajénál. Amikor az égő olajba a vizet beleöntjük, az az edény aljára süllyed, vagyis az olaj alá. A magas hőmérsékletű olaj hatására a vízből pillanatok alatt gőz keletkezik, amely már jóval könnyebb az olajnál és robbanásszerűen tör ki az edényből.
Nézd meg, tanuljunk belőle!
A katasztrófavédelem szakemberei szerint ezek a helyes oltási módok
- Az égő lábosra, olajsütőre tegyünk fedőt, így az égés azonnal megszűnik – és zárjuk el (kapcsoljuk ki) a tűzhelyet.
- A kereskedelmi forgalomban kapható lángmentesített takaróval fedjük le az égő edényt.
- A konyhában tartsunk készenlétben olyan tűzoltó készüléket, amellyel a konyhában keletkező bármilyen tűz (elektromos, olaj) biztonsággal eloltható.