Több mint 40 különféle oregánó faj van és több, kevesebb értékes illóolajat tartalmaznak. A legelőnyösebb a vad oregánóból (Origanum Vulgare) kitermelt olaj , de szakemberek szerint a Spanyolországból származó Thymus capitatus is igen hatékony. A minőségi oregánó olaj aranyszínű vagy sötétsárgába hajló, erős fűszeres illattal.
Az oregánó (Origanum Vulgare) igen gazdag antioxidánsokban
Több alkalommal bizonyították, 8-szor nagyobb a hatóanyagtartalma, mint az almának, és 3-szor nagyobb, mint az áfonyának. Legelőször Görögországban kezdték vírusellenes és gombaölő tulajdonságai miatt alkalmazni. A görög oregánó szó jelentés “öröm”. Hippokratész a legerősebb antibakteriális szerként ismerte az oregánót. A hagyományos gyógyászatban a leveleit emésztési és légzési nehézségek enyhítésére alkalmazták.
A növényből kinyert olaj igen gazdag olyan ásványi anyagokban, mint például a kalcium, magnézium, cink, vas, kálium és réz. Ezenkívül nagy mennyiségben található benne C-és A-vitamin is.
Egyedülálló összetételének köszönhetően nagyon erős gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító. Megtalálható benne az egyik legerősebb természetben található fertőzés gátló anyag, a karvakrol is.
Az ősi indiai szerzetesek azt tartják, hogy: a hagyma, a fokhagyma és a gyömbér az élet három gyökere.
A bazsalikom, a kapor és az oregánó (szurokfű) pedig az élet három gyógyfüve.
Belsőleg: ajánlott megfázások és influenza, orrmelléküreg megbetegedések, torokfájás, légcsőhurut, tüdőgyulladás, immunrendszer serkentése, ínyfertőzések és fogfájás, emésztési problémák (gyomorrontás, emésztési zavarok, puffadás, hasmenés) esetén, emésztőrendszeri megbetegedések ellen, mikrobák miatti rossz lehelet esetén.
Az aromaterápiával a párizsi Orvostudományi Egyetemen a hetvenes évektől foglalkozó Paul Belaiche professzor számos kísérlete igazolta az oregánó olaj hatásosságát. A professzor kísérletei azt is igazolták, hogy az oregánó olaj hatásos a candida baktériumok ellen is (78 százalékukat pusztította el), valamint a tüdőfertőzésekért felelős klebsiella baktériumok ellen (szintén 78 százalékukat ölte meg).
Egy mexikói kutatás a súlyos hasmenéssel járó giardiás fertőzések esetén találta hatásosnak az oregánó olajat, és egy amerikai kutatás pedig nagyon előnyös antibakteriális tulajdonságaira hívja fel a figyelmet az olyan népszerű parazitákkal szemben, mint a staphylococcus, az E. coli, és listeria. Végül egy brit kutatás 25 különböző baktériummal szemben mutatta ki az oregánó olaj baktériumölő képességét.
Külsőleg: láb- és körömgombásodás, lábujjak közti kipállás, megfázás miatti fájdalmak, herpesz,övsömör és ekcéma, hajkorpásodás, akne, gennyes pattanások, bőrviszketés, ízületi fájdalmak, rovarcsípések, horzsolások. Mindig kerüljük, hogy a szembe, illetve a nemi tájékra kerüljön!
Használata: külsőleg 10-15 csepp naponta bedörzsölésre (fél deciliter semleges olajban hígítva), belsőleg naponta 3-5 alkalommal alkalmanként 5 csepp tejbe, gyümölcslébe keverve vagy cukorra cseppentve. Terhes és szoptató anyáknak kerülniük kell a használatát.
Oregánólajat otthon is készíthetünk, de az eredmény érdekében jó, ha tudjuk, milyen oregano fajtánk van és azt is, hogy a macerátum hatékonyságában nem azonos az esszenciális, növényekből kinyert olajokkal. A növény levélzetét törjük, aprítsuk fel, majd tegyük nem avasodó olajba vagy zsírba. Minél több oregánót teszünk bele, annál erőteljesebb lesz a macerátum. 30-40 fokon melegítsük egy rövid ideig és meleg, napsütötte helyen további 14-20 napig érleljük.. Naponta rázzuk meg, keverjük át, és az érés után szűrjük le. Tároljuk hűvös helyen.
Illóolajként is megvásárolhatjuk 10-50 ml üvegekben. Ez tömény kivonat, így hígítani szükséges. Fél deciliter semleges olajba (mandulaolaj, étolaj) tegyünk 10-15 cseppet, fertőzéstől függően naponta 2-4 alkalommal.
Egészségügyi alkalmazásnál mindig figyeljünk arra, hogy minőségi, ellenőrzött olajat használjunk. A „100%-os, természetes” felirat nem a minőséget jelzi! Vásároljunk minősített bizonyítvánnyal (pl. Demeter) rendelkező forgalmazóktól.