Kertünk-Portánk

A vízitorma ültetése a legújabb konyhakerti trend

Nem csak finom, de elengedhetetlen az egészséged számára.

A vízitormát sokan használják köretekhez, salátákhoz vagy uzsonnaképp a szendvics mellé, viszont kevesen tudják, hogy milyen egészséges is valójában. Ezért is a konyhakertek legújabb, egyik legfelkapottabb zöldsége lett.

A vízitorma jótékony hatásai

Több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs, több benne a kalcium, mint egy liter tejben és több folsav található benne, mint egy banánban.

Fogyasztásával csökken az esélye a rákos megbetegedéseknek a vérellátásban, illetve segít a szervezetnek a gyorsabban regenerálódásban segít edzések, mozgás után.

1461336149-syn-clg-1461251452-watercress-small

A Whoole Foods ANDI skáláján – ami az élelmiszerek tápanyagtartalmát rangsorolja 0-tól 1000-ig – s a vizitorma 1000-es értéket kapott. Csak összehasonlításként, ugyanezen a felmérésen a fekete áfonya 132-es, a cikória 516-os indexet kapott.

Amit tudnod kell a vizitorma ültetése előtt

  • Könnyen és olcsón elkészíthető otthon.
  • Ahelyett, hogy a vízitormát vízben próbálnánk meg növeszteni, érdemesebb komposztba ültetni.
  • A magok megvásárolhatók az interneten vagy szakképzett termelőktől vagy bevásárlóközpontokban.
  • Elég egy rövid szárát meghagyni és nedves helyen tartani, hogy újra kifejlődhessen a növény.
  • Ha emberi fogyasztásra használjuk, akkor semmi esetre se helyezzük a kerti tavunkba.

1461336153-syn-clg-1461251522-watercress-big

Hogyan ültessünk vízitormát?

Üres komposztba szilárd magágyat hozzunk létre, majd szórjuk el rajta a magokat. Öntözzük meg egy üveg vízzel és a továbbiakban is ügyeljünk rá, hogy a földje folyamatosan nedves legyen. Helyezzük a ház legnaposabb ablakába, ügyelve arra, hogy ne legyen túl közel a radiátorhoz. A csírázás 2-3 nap alatt megkezdődik. 1 hét eltelte után már kihajt és további egy hét elteltével fejlődnek ki az első igazi levelei, a növény felveszi igazi alakját.

A vízitorma babaleveleit 21 nap után már le lehet szedni, de aki türelmesebb, annak érdemes várni még egy hetet, hogy a nagyobb, húsos levelek kifejlődjenek.

(via Country Living)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik