Kertünk-Portánk

Keddenként fűnyírást vállalnak a postások

Az ötlet maguktól a kézbesítőktől származik.

A finn állami posta, a Posti erre a nyárra vezeti be kísérletképpen a fűnyírást, amelyet önként vállalnak a munkahelyükért aggódó kézbesítők.

A magánházak pázsitjának gondozását hetente egyszer, keddenként vállalják, mivel ezen a napon az átlagosnál kisebb a levélforgalom, és csak megfelelő időjárás esetén, májustól augusztusig végzik, de az ország egészén.

Az ügyfelek 30 és 60 perces szolgáltatás közül választhatnak, ez utóbbi havonta 130 euróba (40 ezer forint) kerül, a félórás ennek felébe. Fűnyírógépet a postások nem visznek magukkal, azt a háztulajdonosnak kell biztosítania.

A hagyományos szolgáltatásai iránti kereslet csökkenése miatt a finn posta igyekszik szélesíteni tevékenységi körét, feladatot találni az egyre kevésbé leterhelt kézbesítőknek, így például bevezette az esti órákban történő kézbesítést, és egy ideje vállalja étel házhoz szállítását is.

A vállalat márciusban 700 munkahely megszüntetését jelentette be a 22 ezerből. A posta küldemények forgalma tavaly 8 százalékkal csökkentek, az árbevétel 11 százalékkal 1,65 milliárd euróra esett. A posta vezetése szerint a fűnyírás ötlete maguktól a kézbesítőktől származik.

A rendhagyó postai szolgáltatás bevezetését ellenzi az ingatlan-karbantartók egyesülete, amely szerint a fűnyírógépek kezelése igényel bizonyos szakértelmet, amellyel a postások nem biztos, hogy rendelkeznek – írta az MTI.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik