Kertünk-Portánk

Imádod a levendulát? Így szaporíthatod egyszerűen

A manapság igen kedvelt levendula 30-50 cm magas, szürkészöld lombú illatos gyógynövény. Ibolyakék és rózsaszín virágai július - augusztusban nyílnak.

A levendula sziklakertbe, gyógynövénykertbe, vagy alacsony sövényként ültethető. A megfigyelések szerint riasztja a hangyákat és a levéltetveket, így a közelében lévő növények nem tetvesednek, ezért szokták többek között rózsák közé ültetni. Ha cserépbe ültetjük – terrakotta cserépben a mediterrán stílusú erkély, terasz dísze lehet – ajánlott a növény méretének kétszeresét befogadó edényt választani. Talajához keverjünk homokot, apró kavicsot, alulra pedig kavicsos réteg kerüljön.

Levendula fajták

Lavandula angustifolia: a faj a magyar nyelvű irodalomban francia-, keskenylevelű -, orvosi vagy valódi levendula néven ismert.  Köves, száraz, nagy mésztartalmú, kopár talajokat kedveli, a tengerszint felett 1700 méterig megtalálható, a fagyokat jól tűri. Szára zömök, a tőlevéltől dúsan elágazó. Levelei szálasak, lándzsásak.

Fotó: zelen.cz
Fotó: zelen.cz

Lavandula intermedia vagy lavandin: egy hibrid fajta, ami a Lavandula angustifolia (keskenylevelű) és a Lavandulala tifolia(széles levelű) keresztezésével létrehozott levendula, hosszabb szár, nagy virágok jellemzik. Fagytűrő képessége rosszabb, mint a valódi levenduláé. Július végén virágzik, magról nem szaporítható.

Fotó: zelen.cz
Fotó: zelen.cz

Lavandula stoechas: a legrégebben, az ókortól ismert levendula faj. Spanyol vagy olasz levendulának is hívják. A bokor szürkésen szőrözött. Tőlevelei egyenesek, hosszúkás ovális csúccsal, rózsaszínes színűek.  A virágok tetején lévő tollas murvalevélről ismerhető fel. Nem bírja a hideget.

Fotó: zelen.cz
Fotó: zelen.cz

Szaporítás, metszés

A fás részeket ne metsszük, mert erre érzékeny. Viszont, az elöregedett töveket egyszerűen tudjuk ifjítani feltöltéses bujtással, de itt nem vágjuk vissza a hajtásokat, hanem egyszerűen köréjük helyezzük a földet, vagyis feltöltjük földdel. Ehhez vágjuk vissza a levendulát, hogy sok új sarjat neveljen, és teljesen kupacoljuk fel földdel a tövet. A nyár folyamán többször is töltsük fel. Ősszel bontsuk le, és a legyökeresedett hajtásokat vágjuk le -tanácsolja a gazigazító.

A levendulát a legegyszerűbben feltöltéses bujtással és tőosztással szaporíthatjuk, de dugványozással, a francia levendula esetében pedig magról szaporítással is sikerrel járhatunk.

Zöld dugványról való szaporítás

  • Csak egészséges növényről szaporítsunk.
  • A növény lágy részénél késsel vagy ollóval metsszük le a hajtást, kb. 5-8 cm-t.
  • A hajtás végéről szedjük le az alsó leveleket.

Propagating Lavender-8

  • Az előkészített, földdel feltöltött ültető tálcába dugjuk.
  • Ültetés után alaposan öntözzük be, de arra figyeljünk, hogy ne álljon vízben, mert rohadásnak indul a növény.

034

Jó tudni

A levendula dugványt érett komposztföld és homok keverékébe ültessük.

Többen javasolják a gyökereztető hormon szükségességét, de nyugodtan elhagyhatjuk, esetleg egy kanálnyi mézet egy liter vízhez adva további ásványi anyaggal segíthetjük a tápanyagpótlást.

A levendula bár szárazságtűrő növény, de ebben az időszakban ( 2-3 hét) ne hagyjuk kiszáradni a talajt.

6 hét múlva nagyobb cserépbe ültethetjük vagy kihelyezhetjük a növendékünket a végleges helyére. Ültetés előtt tegyünk az ültetőgödörbe egy teáskanál csontlisztet vagy lassú felszívódású műtrágyát.

Fotó: myfieldlavander.com
Fotó: myfieldlavander.com

 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik