A bonsai-művészet a zen-budhizmusból ered, hiszen az 1800.-as években az első bonsai fákat a szerzetes vitték Japánba és igen hamar elterjedt, mint az élő műalkotás tudománya. Ezek után a japánok lettek a bonsai művészet fő mesterei, és ők azt vallották, hogy az ember nem a természet ura, hanem a természet része.
A bonsai nem genetikailag, vagy vegyszerekkel kialakított fa, hanem a természetben előforduló fajták, kialakítása miniatűr formában természetes eljárással. Ha egy bonsai fát ha kiültetünk a természetbe, hamarosan ugyanolyan nagy fává fejlődik, mint eredeti társai.
Általánosságban három dologra kell odafigyelni szinte az összes bonsai-nál – írja a bonsaigungary.hu .
- Néhány kivételes fajt leszámítva, mindig nedvesen kell tartani a talajt.
- Feltétlenül szükség van a tápanyag utánpótlására. Miután kis mennyiségű földbe vannak ültetve, így ez kevés tápanyagot biztosít a fáknak.
- Elengedhetetlen a metszés és a friss hajtások visszavágása. Ez az a tevékenység, amely kiemeli a bonsai-okat a hagyományos szobai növények közül. A hajtások megfelelő módon való visszacsípése elősegíti a növény alacsonyan tartását, lombjának sűrűsödését és a levelek méretének kordában tartását, valamint a fa formájának megtartását.
Öntözés
Kétféle módszer választható. Az egyik a hosszú csöves, apró lyukú locsolókannával való 1-2 naponta történő öntözés, attól függően, hogy milyen gyorsan szárad a talaj az adott helyen. Ez évszakonként is változhat.
A másik a merítéses módszer. Ez esetben a növényt edénnyel együtt 2-3 naponta (száradástól függően) vízbe merítjük kb.2-3 percre,majd félretéve még 2 percig, hagyjuk, hogy a felesleges víz eltávozzon az edény alján lévő lyukon. A fa tudja mekkora mennyiségű folyadékra van szüksége.
Tápanyag-utánpótlás
A tápanyagot tápoldat formájában juttatjuk a növény szervezetébe, átlagosan két-három hetente, ez persze növényfajtánként változó lehet. Lehetőleg bonsai-tápoldatot használjunk, hiszen ezeknek a fáknak más a tápanyag összetételre való igényük, mint egy kaktusznak, vagy egy hagyományos szobai növénynek. Nagyon fontos! A tápoldatot mindig vízzel hígítva adjuk a növénynek!
Metszés és a hajtások visszavágása
A fa metszését általában tavasszal vagy ősszel végezzük. Olyan ágak levágását értjük ez alatt, melyek elszáradtak, vagy a bonsaiunknak elképzelt formát megbontja. Az ágak lemetszését soha ne végezzük hagyományos metszőollóval. A legmegfelelőbb eszköz az erre a célra speciálisan kidolgozott formájú konkáv fogó.
A hajtások visszavágását a virágzó fajtáknál általában elvirágzás után végezzük, más fajoknál, az adott fajtól függően, tavasszal vagy nyár végén. Ezt a műveletet nagyon éles, hegyes bonsai ollóval végezzük. Ahhoz, hogy a fa lombozata sűrűsödjön általában két-három levélpárig csípjük vissza a friss hajtásokat.