Zöldségültetéssel harcolhatunk a klímaváltozás ellen

Egy 18,7 négyzetméteres terület elegendő a háztartás által fogyasztott zöldségek felének kitermeléséhez.

Számtalan nyomós érv áll a konyhakertészet mellett. Könnyedén juthatunk tápláló élelmiszerekhez, melyek a földben található mikrobák által erősítik az immunrendszer valamint sok más pozitív egészségügyi hatással bírnak, így csökkentik a stresszt és segítik a nyugodt alvást.

Ráadásul egy friss kutatás szerint az emberiségnek is segíthetünk vele a klímaváltozás elleni harcban.

A Kaliforniai Egyetem tanulmánya szerint az üvegházhatást okozó gázkibocsátás két kilogrammal csökkenthető egy kilogramm otthon termesztett zöldséggel. A következő tényezők miatt:

Fotó: Thinkstock

A kutatók példaként kiszámolták, hogy egy 18,7 négyzetméteres terület elegendő a háztartás által fogyasztott zöldségek felének kitermeléséhez.

A napokban közölt riportban leírják, hogy egy négyzetméteren átlagban évi 5,72 kilogramm zöldséget lehet megtermelni, de négyzetméterenként 11.44 kilogrammal már az egész családot ki tudja szolgálni a kertünk.

Ha csak az elfogyasztott zöldségek felét a kertünkben szedjük le, 11 százalékkal csökkentjük az autóvezetés által keletkezett szén-dioxid kibocsátást.

A tanulmány áttörés, ez ugyanis az első bizonyíték rá, hogy az otthon termesztett zöldségek csökkentik az üvegházhatást okozó gázkibocsátást.

Mindazonáltal kertjeink csak akkor segítenek a klímaváltozás elleni küzdelemben, ha odafigyeléssel csináljuk. A pozitív hatások jóval szerényebbek lehetnek, ha a gazdák trágyáznak, gyakran felszántják a talajt vagy kidobják az ehető zöldségeik nagy részét. És a komposztálás a kulcsa az egésznek – áll a tanulmányban.

Fotó: Thinkstock

Ha a komposzt nedvessége és levegőztetése nem megfelelő, akkor az metánt és ditinitrogén-oxidot bocsáthat ki. Mindkettő esetében erős üvegházhatású gázról beszélünk.

A klímaváltozás szempontjából tehát minden apró dolog számít. Az is, hogy mennyi időt szánsz a kert gondozására.

(via mother nature network)