Kertünk-Portánk

Mit csinálnak a méhek télen?

Ha sokan vannak, együtt megbirkóznak a legnagyobb hideggel is.

A méhek telelése rendszerint november táján megkezdődik. A családok még élvezik a kirepülésre alkalmas napokat, de aztán beköszönt a tartós hideg és a méhek a kaptár belsejébe húzódva tengődnek – olvasható a bakonynektar.hu portálon.

Nem alszanak téli álmot

A méhek nem alszanak téli álmot, mint a medve, hanem táplálkozva, mézet fogyasztva húzzák át a telet. A méh egymagában gyorsan lehűl, megdermed és elpusztult, de sok méh együtt megbirkózik a tél hidegével.

Amikor aktívak, akkor szüntelenül porozzák a virágokat. ERRŐL ITT OLVASHATSZ.

meh1

Szinte mozdulatlanok

A téli fészek a kaptárban az a hely, ahol a méhek telelnek. Ha a kaptár levegője 8 Celsius fok alá csökken, a méhek fürtbe húzódnak össze. A „takaróméhek” fejjel a fürt belseje fele, potrohukkal kifelé nagyon szorosan csatlakoznak egymáshoz, szinte mozdulatlanok. Mozgást csak elvétve lehet látni, amikor a belső méhek felváltják őket.

mehx

Fűtik a méhkirálynőt

A család nagyobb része, a fürt „magva” a takaróméhek védelme alatt telel. Itt a méhek lazábban helyezkednek el és mozgékonyak, ők a telelőfürt fűtői, a takaróméhek is az ő melegüket élvezik. A téli fürt a lépeken időnként tovább vonul táplálék után. A telelő fürt belsejében található meg a méhkirálynő is.

Kapcsolódó anyag: Így születnek a méhek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik