Életmód
Debrecen, 2014. május 23.
Pásztor Zoltán ellenõrzi a keretet az akácméz pergetése elõtt a Debrecen-Nagycsere közelében lévõ méhészetében 2014. május 22-én. A Hungarikum Bizottság 2014. május 16-án hungarikummá nyilvánította az akácfát és az akácmézet, amely kiváló és egyedülállóan népszerû terméke a hazai méhészetnek.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

8 ezer méhcsalád gyűjti az akácot Istenmezején

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék

2016. 06. 01. 16:48

A méhészek paradicsomának nevezett faluban minden korábbinál több a vándorméhész.
Korábban a témában:

Folyamatosan érkeznek a méhészek Istenmezejére, Heves megye egyik legjobb minőségű és legnagyobb kiterjedésű akáclegelőjére, ahol javában nyílik a közép- és az északi akác – írja a heol.hu.

A faluban élők szerint az idén minden korábbinál több vándorméhész érkezett a környékre, becslések szerint akár nyolcezer méhcsalád is dolgozik jelenleg a területen. Csak érdekességként: 2010-ben ugyanitt mindössze kétezer család gyűjtötte itt a méz alapanyagát.

Az Istenmezején munkálkodó méhész szakemberek szerint gyengének ígérkezik a mostani szezon, az előző évekhez képest mindössze negyven százalékos mézhozammal számolnak.

Orosháza, 2011. április 3.
Szokás Gábor méhész Orosháza közeli tanyáján 120 kaptárnyi méhállományát vizsgálja, egyenként kiemeli a kereteket és ellenõrzi, hogy minden rendben van-e az állománnyal. A tavalyi év a méhészek elmúlt 30 évének legnehezebbje volt. Idén sem indul könnyen a szezon a termelõknek, hiába kapnak extra támogatást az idén. A hosszúra nyúlt télnek köszönhetõen a méhek felélték tartalékaikat és a magas cukorár igen megdrágította a méhek tartását.
MTI Fotó: Rosta Tibor
Fotó: MTI – Rosta Tibor

Az árak sem véglegesek, de ezen a fronton sem túl rózsás a helyzet. Míg tavalyelőtt 1720 forintot fizettek az első osztályú, minőségi méz kilójáért, tavaly már csak 1400 forintot kínáltak, ebben az évben csupán 1000 forintról beszélnek a mézkereskedők.

Keresett a minőségi méz

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Fotó: Wikimedia Commons

Ugyanakkor a minőségi méz keresett: azért sorban állnak, szinte harcolnak a vevők. Ezért már tavaly úgy döntött sok méhész, hogy ilyen alacsony áron nem adja el nagy tételben a portékát, hanem inkább bekészletezi, és lényegesen jobb áron piacokon, vásárokban, saját portáján értékesíti azt.

Címfotó: MTI – Czeglédi Zsolt

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.