Életmód

8 ezer méhcsalád gyűjti az akácot Istenmezején

A méhészek paradicsomának nevezett faluban minden korábbinál több a vándorméhész.

Folyamatosan érkeznek a méhészek Istenmezejére, Heves megye egyik legjobb minőségű és legnagyobb kiterjedésű akáclegelőjére, ahol javában nyílik a közép- és az északi akác – írja a heol.hu.

A faluban élők szerint az idén minden korábbinál több vándorméhész érkezett a környékre, becslések szerint akár nyolcezer méhcsalád is dolgozik jelenleg a területen. Csak érdekességként: 2010-ben ugyanitt mindössze kétezer család gyűjtötte itt a méz alapanyagát.

Az Istenmezején munkálkodó méhész szakemberek szerint gyengének ígérkezik a mostani szezon, az előző évekhez képest mindössze negyven százalékos mézhozammal számolnak.

Fotó: MTI - Rosta Tibor
Fotó: MTI – Rosta Tibor

Az árak sem véglegesek, de ezen a fronton sem túl rózsás a helyzet. Míg tavalyelőtt 1720 forintot fizettek az első osztályú, minőségi méz kilójáért, tavaly már csak 1400 forintot kínáltak, ebben az évben csupán 1000 forintról beszélnek a mézkereskedők.

Keresett a minőségi méz

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Ugyanakkor a minőségi méz keresett: azért sorban állnak, szinte harcolnak a vevők. Ezért már tavaly úgy döntött sok méhész, hogy ilyen alacsony áron nem adja el nagy tételben a portékát, hanem inkább bekészletezi, és lényegesen jobb áron piacokon, vásárokban, saját portáján értékesíti azt.

Címfotó: MTI – Czeglédi Zsolt

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik