Kertünk-Portánk

Két kenderház építését kezdték meg Magyarországon

Másfél hektáron megtermő ipari kender – mintegy 12-13 tonna – elegendő egy 100 négyzetméter alapterületű családi ház felépítéséhez.

Elsőre a zsák, kötél, farmernadrág jut eszünkbe, amikor az ipari kender felhasználási területeire gondolunk, pedig közel 25 ezer termék készül e rendkívül sokrétűen alkalmazható haszonnövényből. A kendert a textilipar mellett, az építő-, az élelmiszer-, a jármű-és a kozmetikai ipar is kezdi felfedezni magának, de a növény energia előállítására is alkalmas.

A 100%-ban természetes alapanyagokból készülő kenderbeton magyarországi honosítását és építőanyagként történő engedélyezését a szegedi székhelyű, 12 magánszemély által alapított KÖSZI Trade Szövetkezet végezte el. A Nemzeti Műszaki Értékelés eljárásának eredményeként Magyarországon is építhetőek kenderházak:

A domaszéki ház látványterve
A domaszéki ház látványterve

a Csongrád megyei Domaszéken meg is kezdődött az első két magyarországi kenderház kivitelezése.

Kapcsolódó anyag: Megépülhetnek az első búbos ökoházak Magyarországon

Hazánk évtizedeken keresztül kiemelkedő kender termelőnek számított. 1962-ben például 23 ezer hektáron termesztették, de még az 1980-as években – minőség, termesztési terület és mennyiség tekintetében – is az első helyen álltunk Európában. Ma 350 hektáron termesztik Magyarországon, fa része használható a kenderbeton készítéséhez, ezáltal a kenderház építéséhez.

A kendert könnyű termeszteni, igénytelen a talaj minőségére, nem igényel vegyszeres kezelést, könnyen és gazdaságosan termeszthető. Négy hónapon belül le lehet aratni a termést.

Fotónk illusztráció: hempmasonry.com.au
Fotónk illusztráció: hempmasonry.com.au

A kenderházat a vályogházhoz is hasonlítják, ám annyiban más és jobb, hogy kenderbeton öko építőanyagként ötvözi a jó hőszigetelő képességet, a hőtároló képességet és a páraáteresztő és szabályzó képességet – ezzel a hagyományos üveg- és kőzetgyapot hőszigeteléseken is túltesz. A kenderházban és egy modern anyagokkal szigetelt házhoz képest lakni olyan, mintha a hidegben egy műszálas pulóver helyett 100% pamutból készült pulóvert vennénk fel.

A több ezer évig fontos ipari növényt a 90-es évek elején fedezték fel újra külföldi lelkes hívei

Franciaországban „előkerült” 300 éves technológia ismeretében az elmúlt 4-5 évben Olaszországban például négyszáznál több kenderház – családi- és társasház – épült meg. A külföldi tapasztalatokat gyűjtöttek össze a KÖSZI Trade Szövetkezet, és a megszerzett tudásnak, valamint a széleskörű összefogásnak köszönhetően 2016 novemberében Domaszéken letették az első magyarországi kenderház alapkövét.

Fotónk illusztráció: ecowacth.com
Fotónk illusztráció: ecowacth.com

A folytatásra sem kellett sokáig várni, ugyanis Horesnyi Béla projektvezetővel az élen decemberben elkezdődött a kivitelezés, ráadásul két épületé. Az egyiknek már meghirdetése előtt lett gazdája, míg a másik bemutatóház lesz, melyet elkészülte után néhány napig bárki kipróbálhat.

Erre sem kell sokáig várni, mert a kenderbetonnal könnyen és gyorsan lehet építkezni. A tervek szerint 2017 nyarára mindkét ház elkészül.

A kenderbeton azért is jó ez a rendszer, mert összeilleszthető fával, vasbetonnal, illetve acél pillérvázzal is. A domaszéki házaknál 25×25-ös vasbeton pilléreken nyugszik majd a tető, a két épület közül a külsőt – ha a statikus beleegyezik – fa pillérvázzal készítik. A fal vastagsága választható: 35 cm-től már megfelelő, itt most 50 cm kenderbeton lesz!

Fotónk illusztráció: tcpermaculture.com
Fotónk illusztráció: tcpermaculture.com

Horesnyi Béla egy minapi interjúban kifejtette: bár Magyarországon jelenleg még kevés passzívház épül, az EU épületek energiahatékonyságáról szóló irányelve szerint 2020-tól már csak közel nulla károsanyag-kibocsátású, vagyis passzívházakat lehet majd építeni. A kenderházak megfelelnek e kritériumnak.

Másfél hektáron megtermő ipari kender – mintegy 12-13 tonna – elegendő egy 100 négyzetméter alapterületű családi ház felépítéséhez. A kender rostjait mésszel és vízzel kötik egymáshoz és zsalutéglákká alakítják. Ez könnyen formázható, nem szükséges maltert használni hozzá, és ellenáll a nyirkosságnak is. Ezért sem szükséges komoly alapozást végezni, csupán ugyanebből az anyagból készült lemezekkel burkolni a padozatot – mondta a szakember.

Tapasztalatok szerint a kenderház meleg, száraz és kényelmes, és egyfajta rusztikus atmoszférát kölcsönöz az életnek. Maguk az építészek is meglepődtek a ház akusztikai jellemzőin, ugyanis azokat „nyugtató” hatásúnak találták.

További információk IDE KATTINTVA találhatók.

Címfotónk illusztráció: byronbayhinterland.com.au

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik