Kertünk-Portánk

Sziklába vájt álomotthon a kanyon közepén

Harminc év után megválik a birtoktól az idős házaspár.

1986-ban egy sziklás hegy oldalába rejtve épült meg egy amerikai házaspár lenyűgöző otthona. Az Utah állambeli Monticello közelében, festői kanyonok között vezet az út a sziklaházhoz, melynek megépítésével a természet iránt rajongó pár nagy álma vált valóra.

utah6

Megújuló energiát használnak

A párját ritkító, 2100 négyzetméter alapterületű otthonhoz 12 hektáros földterület tartozik – gyümölcsfákkal, szőlő ültetvénnyel és önellátásra kialakított veteményeskerttel. A barlang labirintusát napenergia felhasználásával fűtik, napelemek termelik az áramot – vészhelyzet esetére egy generátor is rendelkezésre áll – és saját kútból nyerik a vizet.

utah2

Az esővizet is megbecsülik, azt az erre a célra kialakított rendszer segítségével hatalmas hordókba töltik, mert a nagy szárazság idején van mit öntözni a birtokon – a legkorszerűbb technika segítségével.

utah5

Hatalmas a porta

A lenyűgöző háznak 9 nagy helyisége van, ezek közül 2 hálószoba, 2 fürdőszoba, a nappali, a konyha, a közlekedő részek. Hatalmas teraszáról pazar kilátás nyílik a környező kanyonra, s ne feledjük, hogy három garázs is található a sziklaház mellett.

utah4

A harminc éve épült ház tulajdonosai nemrégiben úgy döntöttek, hogy eladják a portát. Az idős házaspár nyugdíjasként többet szeretne pihenni, a birtokon pedig mindig akad tennivaló. Bár életük álmát bocsájtják áruba, nem szomorkodnak: remélik, hogy olyan gazda kezébe kerül a ház és a terület, aki továbbviszi az örökséget, műveli a földet és ősszintén élvezi majd a természet csendjét.

utah8

A birtok árát nem hozták nyilvánosságra. Nyilvános aukciójára január 21-én kerül sor.

utah3

Egy másik gyönyörű sziklaházról ITT OLVASHATSZ.

Via Inhabitat

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik