Kertünk-Portánk

9 szerethető trend az idei év kertjeiben

A tavasz közeledtével mindannyian kedvet kapunk kertünk tervezéséhez. Mielőtt elkezdenénk a munkálatokat, érdemes ihletet meríteni a  a 2017-es év legnépszerűbb trendjeire.

Mindegy hogy valaki most kezdi a kertészkedést vagy már gyakorló a témában, egy biztos, jó tudni, hogy az idei évben milyen újdonságokra számíthatunk.

1. Világos, merész színek

Semleges lehet “a” a lakberendezési, de azon kívül, élénk színárnyalatok trend. Ahelyett, hogy lágy krém- és rózsaszín virágokban gondolkodnánk, válasszuk narancssárga, vörös, sárga vagy élénk rózsaszínben, lilában pompázó virágágyásokat.

Fotó: landscaping.com

2. Klímabarát kert

Ha szeretjük a kertet, az még nem jelenti azt, hogy feláldozzuk érte a környezetünket. Ökotudatos kertészekként kell gondolkodnunk és alkalmazkodni az éghajlathoz, a nálunk termeszthető virágfajtákhoz, illetve részesítsük előnyben a kevésbé vízigényes növényeket. Keressük az őshonos és szárazságtűrő növényeket.

Fotó: magic-gardening-landscaping

3. Extrém naturalizmus

Ez kedvenc tereprendezési trend lesz, de ha nem is, az biztos, hogy szeretni fogjuk. Lényege a természetesség látványa és a természeti elemek alkalmazása: sziklák, kövek és benőtt sövények.

4. Magánkertek, arborétumok, nemzeti parkok 

Valószínű, hogy a technológiai sokk vezeti vissza a fiatalokat a szabadba, és teszi újra fontossá a természetben töltött időt. Ez jól látható a megnövekedett igényekben is: egyre többen szeretnek vidékre utazni, helyi kerteket, arborétumokat látogatni, erdőben kirándulni. Ez a tendencia az idén folytatódik és jó lehetőséget nyújt mindazoknak, akik meg szeretnék mutatni másoknak is kertjeiket.

5.  Ehető kert

Az élelmiszerek szennyezettsége és drágulása elindított egy olyan folyamatot, ami azt mutatja, hogy az emberek maguk szeretnék megtermelni élelmiszereik egy részét. Így a kert ma már nem csupán virágos, hanem konyhakerti növényekkel is gazdagodik.

6. Cserepes növények

A régi idők nagy kertművelését a kis területek hasznosítása váltotta fel. Ha nincs kert, akkor ültessünk cserépbe! A paradicsomtól kezdve a fűszernövényeken át a virágokig cserepezzünk ott ahol nincs más megoldás.

Fotó: countryliving.com

7. Trendi a kis méret és a minikert

Amennyiben a nagy bokroknak, sövényeknek nincs helye, attól még nem kell feltétlenül lemondanunk kedvenc növényünkről. Ma már nagyon sok virág miniváltozatát is beszerezhetjük (minirózsa, mini hortenzia, klemátisz). Ha pedig egy édes látványt szeretnénk, akkor tervezzünk tündérkertet is.

 

8. Karakteres és a lágy stílus harmóniája

Ha szeretnéd az idén különlegessé tenni, akkor ötvözd a szívós, és kevésbé igényes pozsgás növényeket, rózsákat, hortenziákat a romantikus  lila akáccal, orgonával és bazsarózsával.

Fotó: countryliving.com

9. A növények kaméleonjai viszik a prímet
A színváltó tűlevelűeknek egyre nagyobb sikere van. Gondoljuk csak el, nyáron zöld vagy éppen bronz, esetleg lila, télen pedig narancssárga. Aki szereti a különlegességeket, annak jó szívvel ajánlják a szakemberek.

Fotó: Cortosey Monrovia

További ötletek a videón

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik