Kertünk-Portánk

Baromfiudvarral védekezhetünk a kullancsok ellen

Ha kertünkben kevesebb kullancsot szeretnénk, akkor próbáljuk ki a tyúkok erejét.

Ha eddig nem is nagyon kedveltük, akkor ezután más szemmel nézhetünk a baromfiudvar szárnyasaira. Megfigyelések szerint a tyúkok és egyéb kapirgálósok jelenléte lehet az egyik  lehetséges megoldása a kullancs elleni küzdelemnek. Bár tudományos vizsgálatok még nem támasztják alá a tényt, de egyre több gazdálkodó, csirkéket tartó vélekedik úgy, hogy mióta ezekkel a tollas barátokkal gyarapodtak, egyre kevesebb a környezetükben a kártevő, többek között a kullancs is.

Tény, hogy a kullancs okozta megbetegedések száma évről évre nő, és egyre több embernek okoz gondot a Lyme kór, illetve az ettől való félelem. Hazánkban agyvelőgyulladásból évente 50, Lyme-betegségből nagyjából  10 ezer beteget regisztrálnak.  Ez utóbbi tünetei között szerepel a vörös bőrkiütés, láz, fejfájás és a fáradtság. Megfelelő kezelés nélkül a betegség éveken át tarthat, és különböző szövődményei lehetnek, úgymint ízületi-, memóriaproblémák  vagy reflux.

Tartsunk tyúkot, gyöngytyúkot 

Eddig is ismert volt, hogy a madarak pusztítják leghatékonyabban a kullancsokat, így a  csirkék nevelése sem csak friss tojásokat biztosít, de a kullancsokat is elpusztítja. Persze ha az élősködők távoltartásának ezt az útját választja valaki, akkor mindenképp győződjön meg a tyúktartás mikéntjéről, és arról, hogy gondoskodni tud-e az állatok tartásáról.

A Mother Earth News  még 2015-ben vizsgálódott a témában, és megállapította, hogy:

  • a kísérletben résztvevők 71 százalékának volt már kullancscsípése a baromfiudvar létesítése előtt
  • 46 százalékuk 1 hónappal a baromfiudvar létesítését követően a kullancs populáció csökkenését tapasztalta

A Wall Street Journal által megkérdezett gazdák is ugyanazt tapasztalták. A baromfiállomány növelésével csökkenés mutatkozott a kullancsok számában.

Ugyanakkor akadnak néhányan, akik nem értenek egyet a kullancsok elleni harc ezen hatékonyságával.  Timothy Driscoll, a West Virginia Egyetem professzora szerint ha természetes megoldásokat keresünk, akkor az oposszumok lehetnek azok, akikkel valóban eredményesen védekezhetünk a paraziták ellen, hiszen valóságos “nagyüzemi” pusztítói a kullancsoknak.  A környezetükben élő kullancsok 95 százalékát elpusztítják, hetente akár 4000 vérszívót is.

Fotó: mdc-discover nature

Mind e mellett elismerik, hogy bár a tyúkok tartása nem teszi kullancsmentes övezetté kertünket, de biztonságosabbá igen. Ugyanakkor ezek az állatok nem helyettesítik kertünkben azokat az óvintézkedéseket, mint a fű gyakori nyírása vagy a pázsit vagy bokros terület melletti kavicsos sétány kialakítása.

Talán megnyugtató tény, hogy nyáron, a hőségben a kullancs is ellustul, egy-egy fűszál végén várakozik, hogy egy arra tévedő ember vagy állat testére felkapaszkodhasson. Ha elővigyázatosak vagyunk nem kell tartanunk tőlük, hiszen a megfigyelések szerint a legtöbb ember tavasszal és ősszel fertőződik.

via/treehugger

Agyunkra mehet a kullancs
A parazita egyetlen csípése is súlyos betegséget okozhat.
Olvasói sztorik