Kertünk-Portánk

6 jótékony hatású fa, melyekről érdemes többet tudni

Az elődeink sok esetben szentnek tartották, de nagyszüleink is sokat meséltek a fák jelentőségéről.

Gyógyító erejű fák és tudnivalók

Mielőtt felsorolnánk néhány olyan fát, amelyek részeit felhasználhatjuk házipatikánkban, fontos néhány dolgot megismerni az ilyen fák kezeléséről.

  • Ne vágjuk le a kérget egy élő fa törzséről, és ne reszeljünk gyűrűt rá, mert attól a fa elpusztulhat. Ehelyett a kérget egy ágról vagy egy kidőlt fa gyökeréről gyűjtsük. A kéregben gyógyhatású hatóanyagai a kambiumban található, ami a külső kéregréteg alatt található zöld, vagy zöldessárga élő része a fáknak. A kéreg kiszárítható azonnali vagy későbbi felhasználásra- írja az agrároldal.
  • A kéreg kiszárításához helyezzük azt árnyékos helyre úgy, hogy a lehántolt csíkok ne fedjék egymást. Ha a szárított kérget használni szeretnénk, akkor lassú tűzön 15-20 percig főzzük fedett lábasban. 1 teáskanálnyi kéreghez kb. 2 dl vizet forraljunk.
  • Ha a leveleket szeretnénk felhasználni, akkor kora tavasztól kezdve a nyári napéjegyenlőségig érdemes leszedni őket. Szárításukhoz kössük össze, és akasszuk csokrokban egy kifeszített madzagra valamilyen hűvös, árnyékos helyre. Minden 2 teáskanálnyi szárított levelet 2-3 dl forró vízben ajánlott áztatni. 5-10 perc után teaként fogyasztható.
Fotó: pixabay.com

Mielőtt faültetést tervezünk, legyünk körültekintőek. Gondoljuk át, hogy megfelelő nagyságú-e a kertünk egy-egy terebélyes fa ültetéséhez. Amennyiben igen a válasz, akkor érdemes az alábbi fák közül választani. 

Tölgyfa

  • A legmélyebb benyomást keltő fa a tölgy. A tölgy a férfias tulajdonságokkal társítható, a kitartás, az erő, a győzelem, a gazdagság jelképe.
  • Az emberiség története során étkezési, gyógyászati, szertartási és építkezési célokra is használták, így nem véletlen, hogy több kultúrában is szent fákként tekintenek rájuk.
  • A gyógyászatban a tölgy kérgét ülőfürdők részeként aranyeres panaszokra használják, míg borogatás és lemosás formájában elsősorban száraz bőrkiütések, pikkelysömör és zsíros bőr ellen. A makk-kávé jót tesz a májnak és a lépnek.
  • A tölgyfa kérgéből készült tea segít a hasmenés és híg széklet, illetve a fekélyek kezelésében, gargalizálva pedig enyhítheti a torokfájást.
Lenyűgöző felvétel arról, hogyan lesz a makkból tölgyfa
A képsorok beszélnek: a természet csodás! 8 hónap varázsa 3 percbe sűrítve.

Hársfa

  • A tölgy „ellentéte” a hárs, meleg, puha faanyag és az ember közelségének kedvelése miatt társítják a hársfához a nőies tulajdonságokat.
  • A mai napig kedvelt hársfatea telente enyhíti a megfázásos megbetegedések tüneteit. Napi 1-2 bögre tea fogyasztásával hozzájárulhatunk egészségünk javításához.
  • A hársteát szorongás enyhítésére használhatjuk, nyugtató tulajdonságai ugyanis képesek csökkenteni a szellemi stresszt, és nyugtatják az idegeket is.
  • Ha a ruha közé hársfavirágot teszünk, az illata télen is a nyárra emlékeztet, és elűzi a téli depressziót.
  • A hársfa tea hatóanyaga a virágzatban van. Fogyasztásra csak a kislevelű hárs, közönséges hárs  és a nagylevelű hárs alkalmas. Az ezüst hárs méreganyagot tartalmaz ezért fogyasztása tilos!

Fenyő

  • A gyógyászatban a fenyő elsősorban a reumás és ízületi panaszok ellenszere, illetve mozgásszervi bántalmakra használatos. A fenyőkivonatos bedörzsölés ugyanolyan ismert, mint a fenyőtűs, gyógynövényes fürdő.
  • A finom ízű fenyőméz vagy a fenyőszirup bronchitis esetén nyákoldó hatású, míg krónikus bronchitisz esetén a fenyőerdőben tett rendszeres sétát ajánlják.
  • Számos fenyőfajta tűleveleiből készíthető C-vitaminban gazdag tea. Mielőtt gyűjteni kezdenénk nézzünk utána a fenyőfajtáknak, mert bár a legtöbb fenyőlevél biztonságosan fogyasztható, de léteznek mérgező változatok is.
Szörp fenyőrügyből – Ha megkóstolod, biztosan a kedvenced lesz
Ráadásul köhögésre, légutakra is kiváló hatású.

Nyírfa

  • A fák arisztokratájának számít. Elsősorban mocsaras területen nyújt szép, kontrasztos látványt fehér kérge. Régóta a fiatalság és a termékenység jelképe. B
  • A nyírfa nem véletlenül a fiatalság és a mozgékonyság jelképe, gyógyító hatása is ezen a területen érvényesül. A legjobb megifjító kúra a tavaszi nyírfakúra: naponta 2-3 pálinkáspohárnyi nyírfalé ugyanolyan jó hatású, mint a nyírfalevéltea. Négy héten át napi 2 csésze megtisztítja és méregteleníti a vesét.
Fotó: pixabay.com

Ciprusfélék

  • A nyugati tuja egy erőteljes gyógyhatású fa, amire bizonyos kultúrákban az „élet fájaként” referálnak. Ezt az elnevezést eredetileg Jacques Cartier francia felfedezőtől kapta, akinek legénységét ez a növény mentette meg a skorbuttól. A skorbut C-vitamin hiány miatt alakulhat ki – Jacques és legénysége szerencséjére azonban a nyugati tuja tele van ezzel a vitaminnal, és különösen hatékony láz, tüdőgyulladás és influenza kezelésére is.
  • Egy tujafürdő kifejezetten jót tesz például nátha idején, de a leveleiből és ágaiból elkészített tea is hasonló tulajdonságokkal bír.
  • Összehúzza az ereket és van reumaellenes hatása is.
  • Gátolja az izzadást, vízhajtó és fertőtlenítő hatása van.

Diófa

  • Kertes házaink szinte mindegyikében megtalálható, bár a hűs árnyat adó fáról még mindig kevesen tudják, hogy  mennyi gyógyhatást köszönhetünk neki.
  • Jótékony hatású a dióbél, a dióolaj a diólevél, a dióvirág, beleértve a barkavirágzatot is. A zöld dió, a rügy, a hajtás zöld héja és a diókopáncs, vagyis a diólevélen kívüli, többi zöld részei is. És a megfásodott részek, a diófa kérge, a dióhéj, valamint a dióbél belső, vékony fásodott válaszfala.  Vagyis, a gyökér kivételével az egész növény gyógynövény.

Címlapfotó: pixabay.com

Elgondolkodtató tények a fákról és jelentőségükről
A fák a földi élet pillérei, de ritkán figyelünk arra, milyen különlegesek is ezek az ősi erőművek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik