Idén sok kert vendége a fehérpettyes álcsüngőlepke

Amikor épp nem repkednek, akkor virágokon ülve nektárt szívogatnak. Kecsesek és szépek.
Kapcsolódó cikkek

Az elmúlt hetekben többen is láthattuk az igen kecses megjelenésű fehérpettyes álcsüngőlepkét. Fehér pettyein kívül sárga gyűrűs potroha hívja fel magára a figyelmet, és persze a kissé sete-suta röpte. Mintha nem tudná eldönteni, hogy repüljön vagy ne, és ha igen, akkor merre. Úton-útfélen belebotlunk, mintha mondani, mutatni szeretne valamit.

Tény, hogy az idén, mintha határozottan több lenne belőlük, ami nekünk csak élmény, hiszen szépségével mindenkit elvarázsol. Ezek a 3,5-4,5 centis rovarok, a fehérpettyes álcsüngőlepkék (Amata phegea) hazánk minden területén előfordulnak, az erdős helyek, erdőszélek, kertvárosok, parkok lakói. Alacsonyan, lassan és esetlenül repülnek, az emberre is leszállnak. Védtelennek és törékenynek tűnnek, de megtehetik: a testük olyan méreganyagot tartalmaz, ami megvédi őket a rovarevőktől- írja a Gardenista.

Az álcsüngők amikor épp nem összevissza repkednek, akkor virágokon ülve nektárt szívogatnak. Apró, lágyszárú növényeken élnek és június-júliusban tömegesen röppenek, majd a nőstény csoportokban rakja le petéit a növényekre.

Tápnövényei közé sok lágyszárú tartozik, útifű-, lórom-, galaj-, árvacsalán-, oroszlánfog-, saláta-fajokkal és gyermekláncfűvel táplálkozik. A bokortanyás térségben különösen gyakori, jellemző faj.

Címlapfotó: SaxyFraga