Mozaik

Videóra vették, ahogyan milliónyi királylepke festi a tájat

Egy rövidfilm, ami bepillantást enged királypillangó pillangók vándorlásába. Páratlanul szép.

A pompás királylepke (Danaus plexippus) vagy más néven nagy bűzlepke, amerikai királylepke,  legkülönlegesebb életmódú faj.

Petéiket csak a selyemkóró növényre rakják, így év közben a Nagy-tavaktól északra, illetve délre: az Egyesült Államokban  New York államig, Kanadában pedig Ontario államában élnek; a telet viszont Mexikó államban, egy mindössze 155 km²-es területen töltik, ahol meg tudnak telepedni a selyemkórókon – olvashatjuk a wikipedia leírásába.. A becslések szerint minden ősszel, illetve tavasszal körülbelül kétszázmillió lepke indul 3 500–5 000 km-es útjára, amin több generációval korábbi elődei repültek legutóbb, mivel a lepkék életciklusa mindössze néhány hónap.

Nappali pillangók közé tartozik, kiválóan repül; jellegzetes vándorlepke. A vándorló példányokat a nagy szelek olykor Nyugat-Európa partjaira is elsodorják, ott azonban nem nő selyemkóró, így a lepke nem tud megtelepedni – a Kanári-szigeteken azonban már tenyészik.

Védett, de egyes biológusok tenyésztik és forgalmazzák.

Főleg esküvőkre vásárolnak belőlük, hogy ott tömegesen szabadon engedjék őket, színpompássá téve ezzel a rendezvényt.

Az alábbi rövidfilm bepillantást enged ezen pillangók vándorlásába. A helyszín Mexikó, a film készítője Louie Schwartzberg, aki látványosan örökítette meg az elképesztően szép vonulást.

Olvasói sztorik