Kertünk-Portánk

Különös varázsa van a kék színnel kombinált otthonoknak, kelendőbbek a lakáspiacon is

A kék a harmónia és a béke színe, és bár világosabb árnyalataival a tágasság benyomását kelti, miután alapvetően hideg szín, óvatosan kell használnunk.

Otthonunk színei befolyásolják hangulatunkat, közérzetünket ezért különösen fontos, hogy a helyiség funkciójának megfelelően válasszuk ki a színeket. Bizonyos színek inspirálnak, jókedvre derítenek és nyugtatnak, míg mások rossz közérzetünk okozói is lehetnek!

Magasabb áron kelnek el a fehér és kékes színű lakások

Az eladó lakások több mint felére jellemző, hogy több szín is megfigyelhető a szobák falain, de a leggyakoribb elsődleges színeknek a fehér, valamint a sárgás-narancssárga árnyalatok számítanak” – közölte saját kutatásának eredményeit az ingatlan.com tavaly. A XIII. kerületi, 20-30 millió forint közötti, tégla építésű, magánszemélyek által eladásra kínált lakások hirdetéseinek elemzése során megállapították, hogy a fehér és a kékes színvilágú lakások átlagos négyzetméterára magasabb az átlagnál, míg a sárgás-narancssárga színre festett otthonokra ennek ellenkezője az igaz. Az egyébként viszonylag ritkának számító kékes és lilás színvilágú otthonok egyértelműen a drágább kategóriát képviselik az az adatok szerint. E két szín kapcsán érdekes tény ugyanakkor, hogy míg a lilás színű fallal rendelkező lakások iránt érdeklődő potenciális vevők száma alacsonyabb az átlagosnál, addig a kékes színűek esetében magasabb. A földszínű (pl. homok, fahéj, tejeskávé) otthonok esetében szintén az átlagnál magasabb érdeklődés tapasztalható, miközben az átlagot a fehér és sárgás-narancssárga falú lakások népszerűsége képviseli.

A kék szín ezernyi árnyalatával találkozhatunk a természetben.  A frissesség és a béke jelképe, nyugtat és egyben inspirál.

Lehet szeretni, de lakásba ennek árnyalatait körültekintően kell megválasztani, főként a falak és nagyobb felületek esetén. Itt a pasztell, tejszínes árnyalatokban érdemes gondolkodni, ilyen a fenyőkék, idei év slágerszíne is.

Fotó: behr.com

Hálószoba

Pihentető hatása miatt is szeretjük otthonainkban hálószobáink falait kékre festeni vagy kékkel dekorálni. Akár a többféle mintás kollekció is jól mutathat, de túlzásokba ne essünk.  A kopott kék használata biztos siker, ezzel határozottan elegáns hatást érhetünk el.

Fotó: amy-neunsinger
Fotó: eica-george-dines

Fürdőszoba

Kiegészítő színként mozgalmasságot, karaktert ad egy helyiségnek, a fürdőszobában viszont kimondottan jól fest, ha kék színben úszik, hiszen a kék a tisztaságot szimbolizálja.

Fotó: T.K. -Terese

 

Gyerekszoba

A kék egy-egy árnyalatához férfias megjelenést is társítunk, ezért nem csak a a kisfiúk szobáinak kiváltságos színe lehet. Tegyük hozzá, hogy érett korban lévő urak, lehetőleg ne a pasztell árnyalatot használják.

Fotó: james-merrel

Dolgozószoba

Mivel az intelligenciával, az üzleti világgal és a stabilitással is összekapcsoljuk ezt a színt, ezért bátran tervezhetjük dolgozószobáinkat is a kékre.

Fotó: erik-kazmirek

Konyha

A konyhában találkozunk legritkább esetben a kékkel, mert ez az a szín, ami harmonizál a legkevésbé a meghitt családi étkezésekkel és ételekkel. Amennyiben mégis e változat mellett szeretnénk maradni, akkor kombináljuk a fehérrel, de még inkább a barnával, illetve a fa különböző árnyalataival.  Mindemellett jó tudni, hogy a kék szín csökkenti az étvágyat, ezért ebben a helyiségben óvatosan bánjunk ezzel a színnel, kivéve, ha diétázunk.

Fotó: zach-desart

Nappali

A kék legtöbb árnyalata hidegnek tűnhet, így nem szerencsés domináns színként használni. Bútorokkal, kiegészítő elemekkel viszont harmonikus megjelenést biztosíthatunk.

Fotó: christopher-baker
Fotó: keith-scott-morton

Dekoráció

Legyen szőnyeg, váza, asztalterítő, pléd, lámpabúra vagy falikép, a kék szín lendületet, stílust, megnyugtató színfoltot jelenthet otthonunk bármely szegletében.

Fotó: keith-scott-morton2

 

Fotó: btpeen.com
Dekorálj családi fotókkal - Hoztunk 31 szuper ötletet
A legszebb dekoráció, ami rólunk szól!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik