Üde, bájos és rendkívül sokoldalú gyógynövény az ibolya

Gyógynövényként és édességként egyaránt hasznosíthatjuk, és látványnak sem utolsó.
Kapcsolódó cikkek

Sokak örömére mindenütt virágzik az ibolya, amit leginkább színe és csodás illata miatt kedvelünk. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy az ibolyának gyógyhatásai is vannak.

Az ibolyát már az ókorban is ismerték gyógynövényként, épp ezért számos kór ellen alkalmazták, hiszen tavasszal könnyű volt hozzájutni. Ha frissen épp nem tudták felhasználni, szárították és később a növény minden részét hasznosították.

12 érdekesség rajongásig szeretett virágunkról, az orgonáról
Virágnyelven a tavasz illatozó tüneménye, a lila orgona az első szerelem jelképe.
Fotó: Pixabay.com

Nem csak belsőleg, de külsőleg is hatásos

Így készíthetünk ibolyateát:
Egy kisebb edényben forraljunk fel 2 dl vizet majd 2-3 csapott teáskanálnyi ibolyavirágra öntsük rá. Lefedés után 3-5 percig ázni hagyjuk, végül leszűrjük.

Fotó: Pixabay.com

Igazi csemege a kandírozott ibolya

A kandírozott vagy más néven cukrozott ibolya édességként, fagylaltban, teaként és olajként használva, vagy akár húsok ízesítőjeként is megállja a helyét. Külön előnye, hogy gyógyhatásai többsége feldolgozva is megmarad.

Elkészítése:
A szárával szedett ibolyát mosás után kicsit habosított tojásfehérjébe mártjuk (a hab nem kell, azt félre lehet tolni), majd száránál fogva rögtön le is rázzuk róla a felesleget. Ezután porcukorba forgatjuk, majd mehet a sütőpapírra. Szellős, napsütötte helyen szárítjuk.
Mártogatás helyett lehet ecsettel is lekenni a virágokat.
Figyelem: a szárat végül le kell csípni, mert csak a virág ehető.

Kiemelt kép: Pixabay.com

Csodás virágkavalkád az álomszép kertért
Ezek a virágok egész évben csodálatossá varázsolják kertünket.