Kertünk-Portánk

Gyönyörű virágokkal kelthetjük életre a balkont

Ahogy melegszik az idő, egyre többen készülnek balkonjukat színesebbé varázsolni kinti virágokkal. De vajon mikor kezdhető a kitelepítés, és mivel érdemes kezdeni?

Bár még csak tél vége van, már kinyíltak az első tavaszi virágok, a nap is egyre gyakrabban süt, és bizony egyre szaporodik azoknak a napoknak a száma, amikor ki lehet gombolni, olykor le is lehet venni a télikabátokat.

A téli szürkeség után ilyenkor már sokan vágyunk arra, hogy az otthonunkba beköltözzön a tavasz. Élénkebb színeket használunk a lakás dekorálásánál, tavaszi virágok kerülnek az asztalra, és sokan a balkonon is elkezdik a szöszmötölést.

Hisz a természetben már nyílnak a virágok, mi baj lehet, ha a teraszra is kikerül pompázni néhány virág?

Nagy Jucó a Balkonada blog írója szerint a kiültetéssel most még jobb várni.

Óva intek mindenkit attól, hogy bedőljön az első napsugaraknak és máris kivigye a növényeket az erkélyre vagy a szabadba.  Ne kapkodjuk el a kipakolást, mert a szeszélyes időjárás minden munkánkat tönkre teheti és növényeink maradandó károsodást szenvedhetnek, vagy akár végleg el kell búcsúznunk tőlük.

– mondja Jucó.

A szakemberek egyöntetű véleménye alapján legjobb, ha március vége előtt nem telepítjük ki a növényeket – leandert, muskátlit sem, még akkor sem, ha sokan esküsznek rá, hogy nem lesz bajuk – hisz márciusban, sőt, áprilisban is lehetnek még fagyok.

Március végén azonban az első fagyok elmúltával az ősszel elültetett virágok és a hagymások kikerülhetnek a balkonra.

És, hogy melyikek? Íme 5 virág, amivel érdemes elkezdeni a balkon színesítését!

Fotó: Pixabay.com

Kankalin

A kankalin (Primula) tavasszal az elsők közt nyíló virág. Színpompás, igénytelen és nem is drága, ezért kezdő kertészeknek is ajánlott. Rengeteg színben kapható az élénk sárgától a mély liláig. Szereti az alacsonyabb hőmérsékletet és a félárnyékot, amire figyelni kell, az az, hogy ne érje a tűző nap fénye. Különösen szép nagyobb csoportban ültetve.

Fotó: Pixabay.com

Ázsiai boglárka

Az ázsiai boglárka (Ranunculus asiaticus) népszerű kerti és balkonvirág, bár ránézésre sokan nem is tudják, hogy az, amit épp csodálnak, boglárka. A boglárkafélékkel ugyan rokon, azonban teljesen máshogy néz ki, mint a tudatunkban élő citromsárga kis virág. Az ázsiai boglárkának nagy és telt virága van, ami több, fátyolszerű sziromból áll. Nem igényel túl sok gondozást, kedveli a félárnyékos helyet, de legjobb számára a napsütötte, széltől védett hely.

Fotó: Pixabay.com

Százszorszép

A kedves kis százszorszép nagy népszerűségnek örvend az emberek körében. Egyszerű, mégis elegáns, csoportosan ültetve nagyszerű látványt nyújt a kertekben, balkonokon. Fagytűrő kétnyári növény, márciustól júniusig virágzik. Szereti a napos vagy félárnyékos helyet, rosszul tűri a szárazságot.

Fotó: Pixabay

Krókusz

Az egyik legismertebb, legfeltűnőbb tavaszi virág a krókusz, vagy más néven sáfrány. Ez a hagymás növény február és április között virágzik. Legismertebb lila színben, de létezik fehér, sárga, kék és vörös színű is. A napos vagy enyhén félárnyékos helyeket kedveli. Érdemes nagyobb csoportban ültetni, hisz úgy érvényesül szépsége leginkább.

Fotó: Pixabay

Gyöngyike

A gyöngyike, vagy népies nevén: béka- vagy kígyóhagyma, györgyike, kék gyöngyvirág, kígyóvirág a spárgavirágúak rendjébe és a spárgafélék családjába tartozó növény. Tavasz közepén kezd virágozni, apró, kékes virágai nagyon finom illatúak. Igénytelen növény, a betegségeknek jól ellenáll. Szeretei a napos és félárnyékos helyeket.

Az első virágok után áprilisban már rengeteg virág kitelepíthető a balkonra. Ha éjjel már nincsenek fagyok, kiköltözhet a többi balkonnövény is, hogy színpompájukkal örömet okozzanak a ház lakóinak.

Kiemelt kép: Pixabay.com

Hamarosan ültethető az árvácska
Érdemes az elvirágzott részeket folyamatosan eltávolítani, így hosszabbodik a virágzás ideje.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik