Virágzó vidékünk

Virágzik hazánk egyik legmérgezőbb növénye, az őszi kikerics

Az ősz közeledtével virágzó növényeink száma egyre csökken. Az egyre rövidülő napok, a Nap gyengülő ereje, és a lassacskán beköszöntő fagyok miatt az ősszel virágzó fajok között olyan is akad, amelyik nem kockáztatja már a termésérlelést, hanem egy meglepő húzással tavaszra halasztja azt.

A Kiskunsági Nemzeti Park cikke szerint a kikericsféléknek itthon 4 fajuk él: a külön nemzetségbe sorolt, tavasszal megismert egyhajúvirág mellett (amit virágai hasonlósága okán tavaszkikericsnek is hívnak) három kikerics-faj honos hazánkban.

Magyar kikerics

Fotó: Wikimedia Commons

A tél végén nyíló, fehér virágú, magyar kikerics Magyarországon kizárólag a Villányi-hegységben fordul elő. Nevével ellentétben nem magyar bennszülött fajról van szó, sőt, elterjedésének súlypontja sem a Kárpát-medencére tehető: alapvetően az Adriai-tenger mentén gyakori faj.

Bár a magyar kikerics az egyetlen fehér virágú kikericsféle itthon, több más faj is hasonlíthat rá. Ha ritkán is, de az őszi és homoki kikericsnek, illetve az egyhajúvirágnak is akadhatnak fehér virágú példányai.

Magyar kikerics, a vadvirágok hungarikuma
Tudományos keresztségében a Colchicum hungaricum nevet kapta.

Homoki kikerics

Fotó: MTI/Bugány János

A másik két hazai kikericsfaj – az őszi, és a homoki kikerics – ősszel nyílik, leveleik és a magokat tartalmazó tokok pedig csak tavasszal jelennek meg.

A homoki kikerics levelei keskenyek, körülbelül 8-15 centiméter hosszúak, a tokok aprók, mindig a felszín közelében találhatóak.

Első ránézésre az őszi kikerics kicsinyített másának tűnik a homoki kikerics. A Duna-Tisza-közi száraz homoki gyepek, és esetenként a helyükre telepített erdők fokozottan védett, endemikus növénye.

Őszi kikerics

Fotó: MTI/Komka Péter

Az őszi kikerics levelei akár meghaladhatják a 30 centimétert is, az akár 5 centiméteres tokok általában elemelkednek a földtől

Nem ez azonban az egyetlen érdekesség a kikericsekkel kapcsolatban: az őszi kikerics az egyik legmérgezőbb növényünk.

Nem véletlen, hogy népi nevei között a közismert őszike mellett a kutyadöglesztőfű is szerepel. Zöld leveleit a legelő állatok elkerülik, a szénába keveredő száraz levelek azonban mérgezést okoznak, az állatok 2-3 napon belül elpusztulnak.

A kecskék és a juhok kis mennyiségben fogyaszthatják leveleit, azonban a mérgező anyagok a tejbe bekerülnek, és még így is súlyos tüneteket okozhatnak az azt fogyasztó embereknél!

Az őszi kikerics domb- és hegyvidékeinken viszonylag gyakori, az Alföldön azonban csak elszórtan fordul elő.

11 mérgező növény, amelyek bárki kertjében előfordulhatnak
Fontos tudni, melyik virágokkal kell különösen óvatosan bánni.

(kiemelt kép: MTI/Oláh Tibor)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik