Kertünk-Portánk

800 üveggel főzött be télire egy monori asszony

Nehéz leutánozni Esztert, aki már évek óta a kert és a befőzés szerelmese, és persze a Forma 1-es futamokért is rajong.

Monoron él lányával és vejével, és már-már verhetetlen mennyiségű termést téliesít a kertjükből Bóka Józsefné, Eszter.

Eszter a kert és a befőzés szerelmese. 400 négyszögöles telkükön évek óta megannyi zöldség és gyümölcs megterem, de a kíváncsiság a mai napig arra sarkallja, hogy  mindig legyen valami újdonság a kínálatban.

Gyerekkorom óta szeretem a kertet, erre neveltek a szüleim, és ma már ennek sok előnyét is élvezem, hiszen nem csak maga a kertészkedés öröm, hanem ennek az eredménye is felemelő. A pirosló gyümölcsök vagy a roppanós, friss zöldségek zamata, íze semmihez sem fogható.

Ha azt vesszük, nem hatalmas a kert, mégis télen-nyáron ellátja a családot. Hogyan lehetséges, mi a titka?

Először is okosan kell ültetni, így a lehető legtöbb területet ki tudjuk használni. Ma már több mindent lehet  lugasban ültetni. Uborka, málna, de említhetem a paradicsomot is.  Érdemes kihasználni a függőleges teret! Kerítés mellé sem tuját kellene ültetni, mint látom több helyen, hanem például szőlőt vagy eperfát. Takar és mindeközben egészséggel ajándékoz. Másrészt, használjuk ki azokat területeket a kertben, ahol korai növényeket ültettünk. Ha leérett, ültessünk a helyére másikat.

Milyen zöldségek, gyümölcsök gazdagítják a kertet?

Mindig van paprika, paradicsom uborka, hagyma, saláta, bab, borsó, zöldségek, és sok-sok gyümölcs. Körte, szilva, ribizli, málna, barack és a kedvencem az eperfa, ami most különös kísérlet tárgya lesz, ugyanis külön-külön szeretném majd  beoltani almával, körtével és ringlóval.  Ha lehet büszkélkedni, akkor még elmondom, hogy  van egy olyan szőlőtőkém, ami mára már 25 méter hosszú és isteni  finom lekvárt és szörpöt készítek a terméséből.

Mi volt az eddigi legnagyobb kerttel, veteményessel kapcsolatos kudarc?

Talán az idei csigainvázió. Elképesztően sok volt. Annyira megtelepedtek a kertben, hogy nem győztem szedni azokat. Már a kacsáimnak sem kellett, annyi volt belőlük. A legnagyobb igyekezetem ellenére is az összes babot lerágták. Ilyen is van, sajnos.

Ezek szerint az idén bab nem gazdagítja az étlapotokat, de az elmúlt években, ha lehet ilyet mondani csúcsra járattad a kamrátokat, és ahogyan az idei fotót nézem, most sincs üres hely a polcokon. Hogyan csinálod, csináljátok?

Szerelemmel. Szeretem látni, ahogyan egy növény fejlődik és fantasztikus élmény a munkánk gyümölcsét leszedni, megenni vagy télire elmenteni. Fantasztikusan jó dolog, és nem utolsó sorban gazdaságos, ha a hűvösebb napokon egy-egy ebédkészítésnél csak leveszek a polcról 2-3 üveg lecsót és melegítés után már ehetjük is. Egyébként a készítésnél akad segítségem, ha a lányoméknak van szabadidejük, akkor összeáll a team és gyorsabban halad a munka.

Az idei év “termése”

8 méter hosszan 800 üveg! Elképesztő mennyiség. Mind ti fogyasztjátok el?

Többnyire igen. És ha belegondolunk egy család számára nem olyan sok, hiszen én a paprikás krumpli pörkölt alapjához is használok lecsót, paradicsomot. A szörpök jól jönnek a hideg hónapokban teába, a lekvárok sütibe vagy csupán kenyérre kenve.

Ha jól tudom, látom, akkor a kerten és a befőzésen túl is van élet, pontosabban van egy másik szerelem is.

Bár sokaknak furcsának tűnhet, de több éve nagy szerelmem a Forma 1. Lehetőség szerint minden futamot, sőt a szabadedzéseket is követem a tévében. Életem nagy részében közlekedési vállalatnál dolgoztam, de a legemlékezetesebb fotóm egy Forma 1-es autó mellett készült.  Igen, az autóverseny is hobbi, mármint nézőként, szurkolóként, de a kert és a spajzba való mindennél fontosabb.

Vigyünk mosolyt az éléskamra polcaira
A külföldiek nem győzik csodálni a magyaros kreativitást.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik