Kertünk-Portánk

Helyezzük magunkat kényelembe, a robotfűnyíró dolgozik helyettünk

Több szabadidő, nagyobb kényelem, és szebb pázsit a kertben. Valóban kiváltja a robotfűnyíró az emberi munkát? Mennyibe kerül? Kutya, macska esetén is használható? Vakondtúrás, eső, UV sugárzás okozhat-e problémát? Összefoglaljuk a legfontosabbakat.

Ma már nem csak az otthonunkban, de a kertünkben is terjednek az okos készülékek. A robotfűnyíró például lassan, de biztosan a kertek részévé válik. Amennyiben már valahol találkoztak vele, biztosan elgondolkoztak azon, mennyi időt spórolhatnának meg segítségével. Egyes számítások szerint szezononként, átlagban  4-5 napot, azaz majdnem egy nyaralás idejét!

Mit érdemes tudni a robotfűnyírókról?

Okos és zaj nélküli

A robotfűnyírók egyik legnagyobb előnye, hogy szinte teljesen hangtalanul dolgoznak, így a szomszédokat sem zavarja a működésük.

A lakásban használt robotporszívókhoz hasonlóan ez a gép is képes feltérképezni a területet, ahol szükséges, ott lenyírja füvet. Pontosan tudja, merre járt már és merre nem, ha leállítjuk, ott folytatja a munkát, ahol abbahagyta. Idővel azt is ki tudja számolni, hogy pontosan mennyi időt vesz igénybe a rábízott terület teljes rendbetétele.

Környezetbarát megoldás

Pozitívumként szokták említeni a robotfűnyíró tesztelésekor, hogy a robotfűnyírók a levágott füvet ledarálva visszajuttatják a talajba, így táplálják azt. Mindezen túl ezzel a módszerrel nem keletkezik szemét, zöldhulladék sem, így a környezetet is óvjuk, valamint magunkat is megkíméljük a levágott fű összeszedésének és bezsákolásának fáradtságos feladatától.

Biztonságos

Tapasztalatunk szerint a háziállatok viszonylag gyorsan megszokják a robotizált új családtagot, és akkor sincs baj, ha a kisgyermekek esetleg bedugják a borítás alá a kezüket, ugyanis a rövid késekhez nem ér be az ujjuk. Amennyiben valaki fejjel lefelé fordítja a gépet, a vágókések forgása azonnal leáll. Ha a robotfűnyíró felborul (pl. gyermekünk vagy kutyánk miatt), akkor a motor automatikusan kikapcsol, így nem okoz sérüléseket!

Robot1

Lopás elleni védelemmel rendelkezik

A robotfűnyíró jelez: egyrészt figyelmeztet, ha munka közben elakad, mint ahogyan azt is, ha lopást gyanít. Ha illetéktelenek megemelik a fűnyírót, és a robot az előre meghatározott sugarú “kerítés” határain kívülre kerül, azonnal szirénázó hanggal reagál és a telepített alkalmazásban is értesít bennünket. Többnyire PIN-kóddal is védett gépek, az általunk megadott területen kívül nem nagyon lehet üzembe helyezni, ráadásul plusz védelemként GPS nyomkövető is van benne.

A Husqvarna robotfűnyírókban például számos lopásvédelmi funkció található, amit aktiválhatunk. Ezekben a modellekben beállítható egy Geokerítés nevű funkció, mellyel azonnal értesítést kapunk telefonunkra, amennyiben a robotfűnyírót eltávolítják a kertünkből.

Távolról is irányítható

A legtöbb robotfűnyíró esetében beállíthatjuk az időt, hogy mikor szeretnénk működtetni a robotunkat, és akár akkor végeztetjük el vele a munkát, amikor nem vagyunk otthon. Szuper dolog hazatérni a friss gyep látványára és illatára, ugye?  Néhány modellnek SMS üzenetben vagy applikáción keresztül is adhatunk utasításokat. Ami a biztonságot illeti, ha a robotfűnyíró valami akadályba ütközik, akkor rögtön irányt változtat. Ha a robotfűnyíró felborul (pl. gyereke, kutya vagy meredek lejtő miatt), akkor a motor automatikusan kikapcsol, így nem okoz sérüléseket!

Telepítésénél szakemberek segítenek

Nincs két egyforma kert, nincs két egyforma telepítés. Minden esetben alkalmazhatunk telepítési standardokat, de szinte mindig lehet olyan beállítást alkalmazni, ami nagyban segíti robotunk működését. A telepítő szakember segít például a határolóhuzal különböző tereptárgyaktól való távolságának megfelelő meghatározásával, segít a töltőállomás tökéletes helyen való elhelyezésével. A legtöbb robotfűnyíró automatikusan töltődik. Amennyiben a töltőállomást megfelelő helyre teszik, akkor energiacsökkenés esetén a fűnyíró magától megkeresi a töltőállomást és elkezd töltődni.

Egyre nagyobb a kínálat

Ma már  többféle típusból is választhatunk, egyre jobbak a tapasztalatok, a robotfűnyírók ára pedig a kiviteltől, teljesítménytől és designtól függően a többszázezertől a milliós nagyságrendig terjed. Mint minden műszaki terméknél, a robotfűnyírókra is igaz, hogy a magasabb ár mindig magasabb műszaki tartalommal párosul, vagy a legújabb műszaki fejlesztésekkel. A robotok között az irányíthatóságban, programozásban, akkumulátorban, teljesítményben is vannak különbségek.

Létezik GPS-vezérlésű, sokkéses típus, mely nagyobb, akár hektáros területek gondozására hivatott. Természetesen van a kiskert tulajdonosok munkáját megkönnyítő robotfűnyíró is. Jó hír, hogy a különböző domborzati viszonyok között is jól teljesítenek,   sík terület vagy 70%-os lejtős terület sem akadály. A magasabb ár mindig magasabb műszaki tartalommal párosul, vagy a legújabb műszaki fejlesztésekkel.

Robot1 – Robotfűnyíróban az első!

Szponzorált tartalom

A cikk az ANDL Kft. támogatásával készült.

Kapcsolódó
Ezek az új kertészeti trendek az idei évben, nektek melyik a kedvencetek?
11 új kertészeti trend, ami sokunknak fog tetszeni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik