Kertünk-Portánk

Színesbe öltöztetik a kertet a virágzó futónövények

Íme öt virágos futónövény, ami biztosan színpompát varázsol a kertbe és a mindennapokba.

Szeretnéd, ha a balkonod a lecsüngő növényeknek köszönhetően színes virágzuhatagban fürödne? Van egy pergolád, amit szeretnél színpompás virágfallá változtatni? Keresd meg a hozzád illó futónövényt, és tedd élénkebbé környezetedet.

A futó és kúszónövények nagy előnye, hogy növekedésük során függőlegesen terjeszkednek, így sok helyet nem foglalnak, de egy-egy kerítés, támfal vagy bármilyen függőleges felület mellett remekül mutathatnak még egy kisebb méretű kertben is.

Virágzó vagy zöldjével csábító? Rajtad múlik melyiket választod, egy azonban biztos: a növények feldobják a környezetedet és boldogságot hoznak a mindennapjaidba.

Íme 5 virágos futónövény, ami biztosan színpompát varázsol a kertedbe és az életedbe

Klemátisz

Pixabay.com

A klemátisz, vagy kerti iszalag a boglárkafélék családjába tartozó cserje. Gyakran nevezik a kúszónövények királynőjének, családjába rengeteg fajta tartozik. 3-4 méter magasra is felkúszik, színpompát adva kertünknek májustól egészen nyár végéig. Virágai 15-20 cm átmérőjűre is megnőnek, színük rendkívül változatos: lila, bordó, piros, rózsaszín, fehér színben is létezik.

A nyár egyik legkedveltebb kúszónövénye nem túl kényes. Csupán némi támaszték – rózsalugas, rács, pergola – kell neki a kúszáshoz, amiben megkapaszkodhat. Legjobb, ha az ültetéséhez félárnyékos helyet keresünk, mert az iszalag fényigényes, de a tűző napot nem szereti. A gyökerének a hűvösebb talaj felel meg, ezért a tövet érdemes árnyékolni. Vízigénye átlagos, a pangó vizet viszont jobb elkerülni, nehogy rohadni kezdjenek a gyökerek.

Szárnyas feketeszem

Pixabay.com

A szárnyas feketeszem az ajakosvirágúak rendjébe és a medvekörömfélék családjába tartozó faj. A szív alakú levelekkel és élénk virágokkal rendelkező növény indák segítségével kúszik felfelé.

Közepesen gyors fejlődésű, kúszásához támasztékra van szüksége, ám balkonokról lecsüngő díszként is nevelhetjük. Bármelyiket is választjuk, biztosan színpompás dísze lesz környezetünknek, élénk leveleivel és sárga, narancssárga vagy fehér virágaival, melyek mindegyikének közepén fekete pont – fekete szem – található. Júliustól októberig virágzik.

Magját kora tavasszal érdemes elvetni. Szereti a meleg, napos, de széltől védett helyet, a tűző napot viszont nem annyira. Rendszeres öntözést igényel, jó, ha a földje sosem szárad ki, a pangó vizet viszont érdemes elkerülni.

Kerti hajnalka

Pixabay.com

A kerti hajnalkát bizonyára senkinek nem kell bemutatni. A burgonyavirágúak rendjébe és a szulákfélék családjába tartozó faj indák segítségével kapaszkodik, és fut be bármilyen kerítést, lugast, rácsot. Levelei csodás, tökéletesen szív alakúak, amik magukban, virág nélkül is remekül mutatnak. Júliustól szeptemberig reggel és délelőtt ontja tölcsér alakú 4-5 cm átmérőjű rózsaszín, krémszínű vagy kékes, lilás árnyalatú virágait.

Magjait áprilisban érdemes elvetni. Kedveli a napos, világos, szélvédett helyeket. Ideális, ha reggel süti a nap. Igényei átlagosak, meghálálja a mérsékelt öntözést. Ültessük  jó vízáteresztő képességű talajba.

Golgotavirág

Pixabay.com

A golgotavirág a Malpighiales rendjébe, golgotavirág-félék családjába tartozó növény. Őshazájában Észak-, Közép- és Dél-Amerika trópusi és szubtrópusi térségein akár 80 méter magasságig megnőhet. Kúszó szárú, csavarodó kacsokkal kapaszkodó évelő. Nyáron hozza igazán mutatós, kék fehér és sárga színekkel tarkított különlegesen szép virágát.

Fényigényes növény, de félárnyékos helyen is szép. Meleg, szellős helyet érdemes választani neki, tűző napra ne ültessük. Vízigénye magas, érdemes nyáron naponta öntözni, a földjét pedig folyamatosan nedvesen tartani.

Szaporítani lehet magról, dugványozással és bujtással is. A magról szaporított növények a negyedik-ötödik évben virágoznak, a dugványok és bujtások már a második-harmadik évtől egész nyáron virágoznak és teremnek. Kerek, sárga vagy narancssárga, igen ízletes, édes-savanykás-csípős gyümölcse a passiógyümölcs.

Tölcsérjázmin

Pixabay.com

A meténgfélék csoportjába tartozó tölcsérjázmin Dél-Amerikából származik. Gyorsan növekvő fajta, 2-3 méteresre is megnőhet. Tavasztól késő őszig lehet a kert ékessége. Levelei fényesek. Tölcsér alakú virága lehet fehér, rózsaszín, piros, de akár püspöklila is. Kedveli a napos, meleg, védett helyeket. Legszebben félárnyékban pompázik. Olyan helyre érdemes ültetni, amit reggelente és estefelé közvetlen fény ér, de a nap közepén, különösen délben árnyékba borul.

A jó vízelvezetésű talajt kedveli. Igényli a gyakori öntözést. A forró nyári napokon jobb, ha a talaja nem szárad ki, de a pangó vizet is kerüljük, mert kirohadhat a gyökere.

A tölcsérjázmin dugványozással szaporítható, ám jó vigyázni: metszés alkalmával fehér nedvet enged, ami irritáló hatású.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik