Fárasztó a kerti munka? Ezekkel az eszközökkel élmény marad

Aki családi házban él, pontosan tisztában van vele, hogy ősszel is legalább olyan sok kerti teendő vár rá, mint a nyári szezonban, ugyanakkor az otthonunk körüli munkálatok a technológia fejlődésének köszönhetően ma már gyerekjátéknak számítanak. A hideg beköszöntével leggyakrabban erőkerülő szerszámok, így a modern ásók, kapák, gereblyék és lombseprűk használata inkább kikapcsolódás, mintsem kínszenvedés.
Kapcsolódó cikkek

Újra itt az ősz, rövidülnek a nappalok, a kerti munkák viszont egyre csak szaporodnak, elég csak a lehullott falevelek összegyűjtésére, az ilyenkor szükséges talajjavításra vagy a virághagymák elültetésére gondolni.

Sokan érzik púpnak a hátukon ezeket a teendőket, mondván rengeteg időt és komoly erőfeszítést igényel, de a XXI. századi technológiának köszönhetően ez már a múlté. Az ősszel számtalan alkalommal kézhez kerülő ásók, kapák, gereblyék és lombserűk között léteznek már olyan korszerű és fejlett darabok, melyeket kifejezetten annak érdekében álmodtak meg, hogy a hidegben is öröm legyen a kertben dolgozni.

De mit tudnak ezek az eszközök, amiket elődjeik nem?

Hegyes ásók

Az ásók esetében a legfontosabb, hogy a munkát természetes testtartásban tudjuk végezni, elkerülve a későbbi derék- és hátfájdalmat. Egy modern ásó éppen ezért minimálisra csökkenti a hát és a vállizomzat terhelését, miközben a markolat természetes tartást biztosít a kéznek. A kemény és köves talajok feltöréséhez, forgatásához alkották meg a rendkívül éles ásókat, melyek a fejkialakításuknak köszönhetően hatékonyan hatolnak át több talajrétegen és a gyökereken is.

Fiskars

Ásólapátok

A korszerű ásólapátok egyenes szélű, élekkel ellátott feje a fűcsomók átvágásához és a talaj forgatásához, mozgatásához is ideális. Számos őszi kerti teendő mellett tökéletes ültetéshez, ágyások szegélyezéséhez és kisebb talajrétegek mozgatásához is. Egy tartós kialakítású, döntött nyelű, D markolatú termék szintén a természetes testtartást biztosítja.

Fiskars

 

Összecsukható ások

Jellemzően kempingezéshez, szabadidős elfoglaltsághoz szokták ajánlani a szakemberek. Hatalmas előnye, hogy nagyon kis helyet foglal, egy vászon tokban elfér, ami a biztonságos szállításhoz és a tároláshoz is megfelelő. Könnyen, halkan nyitható és zárható, kialakítása miatt pedig használható ásóként és kapaként is egyaránt.

Fiskars
Fiskars
Fiskars

 

Multifunkciós kapa

Még egy kapán is lehet időről időre korszerűsíteni úgy, hogy abban a felhasználó örömét lelje. Egy multifunkciós kapa feje edzett bóracélból készül, pengéje három oldalon élezett, így különböző szögekben használható a tövek közelében és szűk helyeken szükséges munkavégzésnél. Ilyen lehet akár a gyom eltávolítása, a talaj feltörése, a magágy kialakítása vagy a moha teraszkőről történő eltávolítása is.

Fiskars

Lombseprűk

Egy jó minőségű lombseprű nemcsak a levelek és a fű összegyűjtésére, de akár a kisebb területek, például fák vagy bokrok tövének teljes megtisztítására is alkalmasak lehetnek. Erős fogaiknak hála gyökeres vagy egyenetlen felszínen történő használat során sem mennek tönkre, ráadásul a kialakítás megakadályozza azt is, hogy a gallyak és a levelek a fogak közé akadjanak.

Fiskars

Univerzális gereblye

A gereblyéről általában mindenkinek az ugrik be, hogy egy olyan kerti szerszám, amivel nem a legegyszerűbb dolgozni, hiszen komoly súlya van. Ez sem igaz már napjainkban, hiszen a korszerű eszközök könnyű és tartós alumínium nyele ezt a problémát megszüntette, legyen szó hosszú, laza fű vagy gallyak gereblyézéséről. Miközben kisebb az erőkifejtés, a munkavégzés hatékonysága nem csorbul. Ráadásul ezek a termékek már virágágyások kialakításához és a talaj egyengetéséhez is kiválóan funkcionálnak.

Fiskars

Szponzorált tartalom

A cikk a Fiskars támogatásával készült.