Kertünk-Portánk

Ezekkel a fejszékkel nem munka, hanem öröm a karácsonyi hasogatás (x)

A legmodernebb technológia már a fejszékhez is elért, mostantól nincs kemény munka, csak szórakoztató használat. A Fiskars Norden és az X fejszecsaláddal egyetlen lendítéssel kettévághatunk bármilyen farönköt.

Ha elképzeljük, mit jelent hagyományosan a favágás szó, a kemény munka és a görnyedt fáradtság jut eszünkbe róla. De ez most már nem igaz. A világ sokat változott, ahogy a fejszék is, így a favágás már rég nem az a megerőltető házkörüli munka, ami nagyapáink idejében volt.

Ez nagyban köszönhető annak, hogy mennyit fejlődött évtizedek alatt a balták és fejszék technológiája. A Fiskars fejszéi a fejszegyártás csúcsai, amelyekkel többé nem munka a favágás, hanem szinte örömteli tevékenység. Ki ne élvezné például, amikor egy Fiskars fejszével egyetlen csapással kettévág egy vastag farönköt?

Ultrakönnyű és tartós

Az X fejszecsaládot azoknak találták ki, akik nem elégednek meg a régi technológiákkal, és ha valami munka helyett öröm is lehet, nem adnak lejjebb a minőségből sem. Az X fejszék sokkal kevésbé érzékenyek a törésekkel szemben a vágószögnek és a megerősített vágószéleknek köszönhetően. Emellett tökéletes az egyensúly a fej és a nyél között, így a lehető legbiztonságosabban használhatjuk a fejszénket, nem kell aggódnunk sem a saját, sem az eszköz épségéért.

Fotó: Fiskars

A nyél szintén követi azt az óriási technológiai változást, ami az elmúlt években történt a fejszegyártásban. Már nem egyszerű fanyélről beszélünk, hanem ultrakönnyű és tartós FiberComp nyélről, amelynek köszönhetően az eszköz nyele sokkal tovább tart, és szinte törhetetlenné teszi a fejszénket. Ugyanakkor a fejsze képes elnyelni a rázkódást, amitől sokkal kevésbé fáradunk el. Szintén kényelmi szempont, hogy a nyél visszahajlik, így annak is minimális az esélye, hogy kicsúszik a kezünkből.

A nyél könnyű súlya, a nyél végének pontos kidolgozása és a a fejsze speciális fejkialakítása lehetővé teszi, hogy a lehető leghatékonyabban lendítsük meg a fejszét, amely így a legvastagabb farönköt is azonnal el tudja vágni. A Fiskars 25 év garanciát vállal a termékre, így tényleg nem kell aggódnunk használat közben.

Fotó: Fiskars

A Fiskars az X fejszecsaládnál még olyan apróságra is gondolt, mint a narancssárga élvédő, amely nem csak a csorbulástól védi a fejszénket, de sokkal könnyebb megtalálni is, ha letennénk munka vagy túrázás közben, de kényelmesen fel is lehet vele akasztani a falra a fészerben.

Modern és tradicionális

A Norden fejszék még ennél is tovább mennek a fejszetechnológia csúcsrajáratásában, és az északi profizmust keverik a modern fejszetechnológiákkal. A fej kiváló minőségű szénacélból készült, duplán edzett, ezért elképesztően szilárd gyakori használat esetén is. A teflon borítás a rozsda és a karcok ellen véd, amelyek az otthoni munka elkerülhetetlen velejárói, hiszen egyikünk sem azért él, hogy a baltáját védje a sérülésektől, sokkal inkább élvezettel szeretnénk azt használni. A penge eközben háromszor erősebb bármely más fejszénél, gallyazáshoz és hasításhoz is tökéletes választás.

Fotó: Fiskars

A Norden fejszéknél a fa nyél teljesen végigér a Fibercomp fejrészben, de a fej alatti rész komoly védelmet nyújt a túlütésekkel szemben. Nincs többet olyan véletlen, amelynek köszönhetően megsérülne a fejszénk nyele. Ráadásul a fej és a nyél kapcsolata is hibátlan, a fej ugyanis fröccsöntéssel van a fa nyélre ráöntve, amitől stabilan a helyén marad, bármilyen használatnak is tesszük ki. Nincs több stressz a leugró fej miatt, és nincs több nyélbevert szög sem.

A fa nyél is csúcstechnológia, a legjobb minőségű hickory fából készült, amely kemény, de erős és ütésálló fa, a legjobb választás baltanyelekhez.

De hogyan válasszunk magunknak ideális fejszét, ha felkészülünk az elkerülhetetlen, de most már inkább örömteli karácsonyi hasogatásra? Először a nyél hosszát érdemes figyelembe vennünk. Ha a fejszét megfogjuk a fej alatt és kinyújtott kézzel, a kezünkkel párhuzamosan tartjuk a nyelet, akkor a nyél végének nem szabad a vállunknál hosszabbra nyúlnia.

A súly ennél egyértelműbb. Ha erőlködés nélkül fel tudjuk emelni, nem érezzük nehéznek, akkor ideális súlyú fejszét választottunk. Így pedig sokkal kevésbé fogjuk megszenvedni a karácsonyfa beleállítását a rettegett talpba.

Kiemelt kép: Fiskars

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik