Kertünk-Portánk

450 ezer forintba kerülhet, ha elszökik a kutyánk

pixabay/ zoegammon
pixabay/ zoegammon
Állatot tartani nem kötelesség, hanem felelősség.

Sajnos még nagyon sok ember nem gondolkodik el azon, hogy ha a kutyánk elszökik, az kizárólag a mi felelősségünk. Nem csak városban, hanem a falvakban is. Mindenhol!

Bár az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény módosítása  már 2021. január 7-én életbe lépett, az állattartási szabályok megszegéséért kiszabható büntetések összege jelentősen megemelkedett, és napjainkban is aktuális.

A kutyatartás felelősség!

Erre próbálta felhívni a figyelmet Facebook posztjában Dr. Nagy Csilla jogász.

Rendkívüli bejelentés!

    • Vidéken is 450 ezer Ft az állatvédelmi bírság, ha a kutya kiszökik.
    •  Huskytartókra is 450 ezer Ft az állatvédelmi bírság, ha a kutya kiszökik.
    • Menhelyi kutyák befogadójára is 450 ezer Ft az állatvédelmi bírság, ha a kutya kiszökik.
    • Minden kutyatartóra vidéken és városban is 450 ezer Ft az állatvédelmi bírság, ha a kutya kiszökik.
    • Nem mentség, hogy a kutya “szökős fajta”.
    • Nem mentség, hogy vidéken, városban lakunk.

Természetesen a jogalkalmazónak van lehetősége mérlegelni, és például az állatvédelmi törvény szerint “állatvédelmi bírság alkalmazása mellett vagy helyett a hiányosságok pótlására kötelezni”. Ez az eset körülményeitől függően lehet a kerítés megerősítése, kennelbe zárás, egyéb biztonsági előkészületek előírása a gazdának.

Az állatvédelmi jogszabályokban meghatározottak megsértése esetén tehát meg kell vizsgálni pontosan az adott magatartást. Hány állattal szemben, milyen jellegű hiányosságot tárt fel a hatóság, milyen jellegű mulasztást követett el az állattartó. Ha nem akadályozta meg állata szökését, nem oltatta, nem chipeltette, a korábban hatósági döntésben előírt kötelezéseket nem hajtotta végre.  Például ha valaki az eb szökésének megakadályozásáról nem, vagy nem megfelelően gondoskodott egyéb más körülmény hiányában, 6-os szorzószámot kell alkalmazni, így a bírság mértéke, 6×75.000,- Ft, azaz 450.000,-Ft.

Az alkalomszerű, egyszeri szökéstől meg kell különböztetni a rendszeres “önsétáltató” kutyákat. Az a jelenség már nem az állatvédelmi törvénybe ütközik, hanem szabálysértésnek, a “kutyával való veszélyeztetésnek” minősül. Itt  már lényeges és vizsgálandó, hogy a kutya miért van állandóan kint az utcán.

Miért szökik a kutya?

Az unalom, az elszigeteltség, a szexuális vágy mind-mind oka lehet a szökésnek. A kutyáknak sok mozgásra és még több figyelemre van szükségük, ha ezt megkapják, jó eséllyel elkerülhető a szökésük. Egy boldog kutya a család értékes tagja, és nem akar elszökni -írja a pet4you.

Persze azt is tudni kell, hogy egyes fajták hajlamosabbak a szökésre. Ilyen például a border collie, mely terelő kutyának lett kitenyésztve, és mindig keresi a lehetőséget egy kis munkára. Másik szökős fajta a szibériai husky, mely képes bármilyen ok miatt megszökni, sőt, a gazda minden, a szökést megelőző próbálkozását csak egy újabb kihívásnak tekinti.

A kölyök és növendék kutyák szintén hajlamosabbak lehetnek a szökésre, ha a bennük tomboló hatalmas energiát nem tudják levezetni. Persze szinte minden kutya hajlamos követni az orrát, ha az illat kellően vonzó a számára. Ez fontos szempont lehet, ha például grillparty van a szomszédban.

Sok esetben a félelem, a szorongás, stressz áll a szökés hátterében. Ez gyakori viharok, tűzijáték, szilveszteri petárdázás alkalmával, vagy más esetben, amikor a hangos zaj ijeszti meg a kutyát. Ha ez a helyzet, megoldást kell találni, hogy a legközelebbi alkalmakkor felügyelet alatt legyen az eb, és az sem árt, ha van kéznél állatorvos által ajánlott gyógyszer vagy gyógynövény alapú nyugtató.

Hogyan csökkenthető a kutya szökési kedve?

Van néhány dolog, amivel valóban csökkenteni lehet az állat szökési kedvét, elejét venni az eltűnéseknek. Persze, ha biztosra akar menni, ezek mellett érdemes konzultálni az állatorvossal és esetleg egy kutyakiképzővel is, ők adhatnak további hasznos tanácsokat, segítséget.

  • Töltsünk sok időt a kutyával. Fontos, hogy az állat jól érezze magát otthon, és a gazdával.
  • Tanítsuk, neveljük! Az új parancsszavak, az új trükkök tanulása megóvja a kutyát attól, hogy elhatalmasodjon rajta az unalom.
  • Mentális és fizikai aktivitás.  A fáradt kutya boldog kutya, ezért foglalkozzunk vele rendszeresen.
  • Fontos a játék! Nem csak a kölyök, de a felnőtt kutya számára is.
  • Játsszon más kutyákkal. Fontos, hogy kutyartársakkal, négylábú barátokkal is eleget tudjon játszani, persze kellő felügyelet mellett.
  • Ivartalaníttassunk. A szexuális vágy kiváltotta szökés ellen a legjobb megoldás az ivartalanítás.
Kapcsolódó
Így kiránduljunk a kutyával felelős gazdiként
Ezeket a szabályokat illik betartani!
Olvasói sztorik