Kertünk-Portánk

Szilveszterkor fokozottan óvjuk házi kedvenceinket

pixabay
pixabay
Az óévbúcsúztatókor használt pirotechnikai eszközök durva hang- és fényhatásai a házi kedvencek számára sokkos pánikot okozhatnak.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület arra hívja fel a figyelmet az MTI-nek küldött közleményében, hogy odafigyeléssel megelőzhető, hogy a szilveszteri petárdázások következtében az állatainkon úrrá legyen a félelem.

A petárdától megijedt macskák éles marásokat okozhatnak a gazdiknak, a kutyák kerítésen átugorva vagy a pórázt a gazda kezéből kitépve próbálnak a robbanásoktól elmenekülni. Házi kedvenceiket a rakétázás helyszíneire semmiképpen ne vigyék ki.

A riadtan menekülő állatok néhány óra alatt 5-10 kilométert (több településnyi távolságot) is képesek megtenni. Van, hogy az elmenekült kedvencek soha többé nem kerülnek elő

– emelte ki Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület munkatársa.

Ezért az egyesület arra kéri a háziállatok tulajdonosait, hogy a kutyában lévő, kötelező mikrochip legyen állatorvos által a gazda adatait tartalmazóan beregisztrálva, mivel ha valaki megtalálja az állatot, a gazda gyorsabban elérhető. Szintén érdemes a kutyákra, macskákra a gazda elérhetőségét tartalmazó bilétás nyakörvet kötni, hogy a megtaláló könnyen elérhesse a tulajdonost.

A baj megelőzése érdekében péntek és hétfő között a kijelölt sétáltató helyeken is fokozott óvatossággal (pórázon) érdemes a kutyákat sétáltatni.

A közlemény kitér arra, hogy a háziállatoknak az otthonokban érdemes közvetlen utcai hangoktól elszigetelt helyet, például belső szobát vagy udvarrészt, garázst, jó kerítéses udvart biztosítani. Félősebb állatok számára állatorvos által ajánlott nyugtató szerről is érdemes gondoskodni a petárdázások idejére.

Kapcsolódó
450 ezer forintba kerülhet, ha elszökik a kutyánk
Állatot tartani nem kötelesség, hanem felelősség.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik