Kávécserje nevelése
Kávécserjét szaporíthatunk magról, dugványozhatunk levágott hajtást vagy vásárolhatunk már élő kávécserjét.
Ha dugványozunk, akkor azt a nyár elején tegyük. Az anyanövényről levágott, 20-25 centiméteres hajtásokról vegyük le az alsó leveleket, majd tegyük vízbe. Ha már megjelentek a gyökerek, akkor ültessük laza, tápanyagdús talajba és öntözzük rendszeresen, úgy, hogy a virágföldből vízelvezetés legyen megoldva. Az optimális hőmérséklet nappal 21-25 °C, éjszaka 19-21 °C. A növény számára fontos a magas páratartalom és hogy ne érje huzat.
Tavasszal és nyáron kivihetjük a kertbe is, itt inkább félárnyékos helyet válasszunk neki.
Minden tavasszal ültessük át, fokozatosan növelve a cserép méretét, ekkor kapjon növekedésindító tápoldatot és levéldísznövényeknek való tápoldatot is adjunk neki két-három hetente őszig.
Évente kétszer, tavasszal és ősszel metsszük vissza.
Rendszeresen vizsgáljuk át, ha atkák, levéltetvek jelennének meg rajta, akkor kezeljük növényvédő szerekkel.
Kávétermés
A termések megjelenésére 3-5 évet is várnunk kell. Amikor a növény gyümölcsei vörösre érnek és kissé lágy tapintásúak lesznek, szedjük le őket a kávécserjéről. Ezután vízben pépesítve válasszuk le a belső kávébabot a gyümölcsről.
A belső babot addig kell szárítani, amíg a héja könnyedén le nem válik, ez hetekig is eltarthat.
Ezután már lehet a kávébabot pörkölni és őrölni.
Nagy az esély rá, hogy nem ez lesz életünk legfinomabb – pláne a leggyorsabb – kávéja, de érdekes kísérlet lehet a kávé és a növények kedvelőinek.