Kertünk-Portánk

Íme 5 tipp, hogy ne legyen keserű az uborkánk

pixabay
pixabay

Biztos sokan tapasztalták már, hogy gyakran ugyanazon a szárról szüretelünk tökéletes és keserű uborkát is. Ennek oka a cucurbitacin szerves vegyület. A keserű uborka gyümölcsében nagy mennyiségű cucurbitacin található – olvastuk az Agrároldalon.

A cucurbitacin stresszes termesztési körülmények között vándorol a zöldségbe. A zöldség szárvégéről belépve a keserű vegyület nem terjedhet át az egész uborkán, ez magyarázza, hogy a zöldség fele – a szár vége – keserű, a többi zöldség pedig tökéletesen ízletes. Az uborka héja gyakran több keserű anyagot tartalmaz, mint a hús. A héj eltávolítása segít eltávolítani a keserű íz nagy részét is.

A szakmai portál öt tippet is ad, hogy ne legyenek keserű ízű uborkáink.

Válaszuk ki a megfelelő fajtákat

Egyes uborkafajták természetüknél fogva hajlamosabbak a keserűségre, mint mások. A növénynemesítők a növényi részekben és szárban elterjedt cucurbitacin mennyisége alapján választottak ki új fajtákat. Az alacsonyabb cucurbitacin-tartalmú növények kevésbé valószínű, hogy keserűvé válnak kedvezőtlen növekedési körülmények között. A népszerű és könnyen megtalálható, nem keserű fajták közé tartozik a ‘Carmen’, ‘County Fair’, ‘Diva’, ‘Green Knight’, ‘Sweet Slice’, Sweet Success’ és ‘Tasty Green’.

Öntözzünk sokat

Az uborka nagyobb valószínűséggel keserűvé válik száraz körülmények között. A cucurbitacin vegyület felhalmozódik a növényben, miközben az nehezen fejlődik. Idővel a cucurbitacin eljut a zöldséghez, hogy keserű uborkát hozzon létre. Ha kevés a természetes csapadék, mélyen öntözzük be a növényeket, hogy hetente összesen 4 cm vizet kapjanak. Törekedjünk az öntözésre reggel vagy késő délután, hogy a lombozat gyorsan kiszáradjon. A gombás betegségek nagyobb valószínűséggel alakulnak ki a hosszú ideig nedvesen maradó lombozaton.

Adjunk hozzá mulcsot

Terítsen egy 5 cm vastag réteg aprított kérget, szalmát vagy levágott füvet talajtakaróként a növények tövébe, hogy segítsen megőrizni a talaj nedvességét és a mérsékelt talajhőmérsékletet. Az aszálytól a melegen át a hidegig terjedő stresszes termesztési körülmények keserű uborkát okozhatnak. Egy 5 centis talajtakaró réteg is szigeteli a talajt: a talajtakaró szigetelő ereje mérsékli a hőmérsékleti ingadozásokat a növény gyökérzónájában, ami segít megelőzni a keserű uborkát.

Vessünk uborkát 2 hetente

A néhány hetente történő magvetés remek trükk a keserű uborka ellen. A kemény növekedési körülmények, mint például a szárazság vagy a túlzott hideg vagy meleg, általában csak egy-két hétig tartanak. Ha kéthetente uborkát vetünk késő tavasszal a nyár közepéig, akkor valószínűleg sok olyan termés érik, amely a természet kihívásai előtt vagy után érik be. Például, ha az egyik vetést hőség és keserűség sújtja, a néhány héttel később, amikor a hőség elmúlik, a növény valószínűleg édes, ropogós uborkát hoz.

Legyünk türelmesek

Ha keserű uborkával van dolga, ne feledje, ez is el fog múlni. Általánosságban elmondható, hogy amint a nehéz termesztési körülmények megváltoznak, az újonnan termő uborka ismét kellemes ízű lesz.

Kapcsolódó
Ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket ne tegyük a hűtőbe
A hagyma és a burgonya például a hűvöset szereti, de a hűtő párás mikroklímája nem kedvez egyiknek sem.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik