Kertünk-Portánk

Kártevők és gombásodás ellen kiváló a kertben a tejes permet

freepik.com
freepik.com
Az uborka, a paradicsom hálás lesz érte.

Sokan szkeptikusan fogadják, mások felesleges hókuszpókusznak tartják, pedig a hígított tejjel való növényvédő permetezés egyáltalán nem újdonság, írja a zaol.hu egy ma is aktuális régebbi cikkében.

A tej jó a növényeknek, a paradicsomot például megvédi a legádázabb betegségektől is. Többféle tudományos vagy annak tűnő magyarázat látott már napvilágot a témában, és az eleinknek is megvolt a maga teóriája: szerintük a tej, a benne lévő zsírral bevonja a növényt, rátapad, mintegy védőburkot képez rajta, ami pajzsként vissza­veri a baktériu­mok, gombák és egyéb kerti haramiák támadását.

A tej tehát inkább véd a betegségtől, mintsem gyógyít, megelőzésként érdemes használni, s ha lehet, nemcsak akkor, amikor a kórság tünetei már jelentkeznek, hanem előtte, amikor a körülmények kedvezni látszanak a fertőzésnek. Sokan ezért eső után permeteznek, de vannak olyanok is, akik heti rendszerességgel fújják le a leveleket higított tejjel, mellyel egyébként a rettegett paradicsomvész is megelőzhető.

freepik.com

Hihető magyarázat a tej hasznosságára az is, hogy a tej a növények levelére jutva megváltoztatja annak pH-értékét, s abban az állapotában már kevésbé ízlik a baktériumoknak.

A szakemberek többsége 1:6 arányban javasolja a tej és a víz keverékét, s ez a paradicsom mellett jó hatással van a kabakosokra, de nem berzenkedik tőle a paprika, a karalábé, a zeller, sőt, a bazsalikom sem. A tejes permetet használó kertészek már palántakorban elkezdik a kezelést, kiültetés után két hétre folytatják, s tíznaponta ismétlik

– áll a közleményben. Érdemes kipróbálásra megfontolni, hiszen nem drága, de jó, vegyszermentes megolás.

Vegyük számításba azt is, hogy a tejes permet kiváló folyékony biolombtrágya is egyben, a benne lévő kalcium és cukor erősíti a növényt, amely így a betegségekkel szemben ellenállóbbá válik. Direkt ilyen célra a tejet felesben is használhatjuk, de így ne vigyük túlzásba. A talaj minőségét is javíthatjuk vele, a megsavanyodott tejet például ne a lefolyóba, inkább a komposztra öntsük.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik