Kertünk-Portánk

Így ültesd a paradicsomot, ha bő termést szeretnél

freepik.com
freepik.com
Íme a tökéletes tippek.

Valószínűleg te is ültettél már paradicsomot, akár kertben, akár balkonon. Aztán vagy sikerült, és szüretelhetted a piros gömböket, vagy nem sikerült, és csak a bosszúság maradt.

Ha szeretnéd a valahavolt legjobb termést leszüretelni, alkalmazd a most következő két praktikát, és garantáltan nem leszel paradicsom szűkében, írja a tomatobible.com.

Ültesd a paradicsomot nagyon mélyre

Talán már hallottad azt a tanácsot, hogy a paradicsomot érdemes nagyon mélyre ültetni, de sokaknál ez ellentétes az ösztönökkel, mert a legtöbben a leveleket nem szeretik a föld alá temetni. Pedig a módszer kiváló, és remek terméshozamot eredményez.

A paradicsom ugyanis a szár bármely eltemetett részén képes gyökereket képezni. Ebből következik, hogy a növényt mélyen el kell ásni, így nagyobb, erősebb gyökérrendszert fejleszt ki a szár mentén. Minél több gyökér van, annál több tápanyagot és vizet képes felvenni a paradicsom, az extra gyökerek pedig erősebben kötődnek a talajban, így segítve a növényt a szélben.

freepik.com

Ha a növény nagy része közvetlenül az ültetés után a föld alatt van, az megvédi a kora tavaszi fagytól és a hideg időjárástól is. Mindez egy egészségesebb, erősebb, nagyobb gyümölcstermő paradicsomot eredményez.

Meddig és hogyan?

A paradicsom körülbelül kétharmadát érdemes temetni, a legfelső levelekig, beleértve a fő gyökérlabdát is. A növény magassága határozza meg az ásott lyuk vagy árok méretét.

Először meg kell mérni a növényt, hogy megbizonyosodj arról, a lyuk elég mély. Az alsó levelek és a szár mind a föld alá kerül, a leveleket nem kell eltávolítani sem.

Arra mindenképpen érdemes odafigyelni, hogy a talaj ne legyen kemény vagy tömör. Az új gyökérrendszer nem lesz képes benőni és behatolni a tömörített talajba, így a mélyre ültetés folyamata hiábavaló.

freepik.com

Árok-módszer – Oldalirányú ültetés

A másik kiváló ültetési mód az árok-módszer. Ez akkor ideális, ha a talaj egy kicsit tömött, vagy ha nem lehet elég mély lyukat ásni ahhoz, hogy a paradicsomnövény teljes kétharmada elférjen. További előnye, hogy a talajréteg így melegebb a szár mentén, ami elősegíti a gyorsabb növekedést. Ez a módszer a legjobban a 15-25 centiméteres palántákkal működhet. Az árok magassága legyen körülbelül a növény magasságának kétharmada.

Fektesd a paradicsomot az oldalára enyhén ferdén úgy, hogy a legfelső levelei látszódjanak ki, és a szár körül temesd be. Nem kell amiatt aggódni, hogy a növény szabad része nem áll függőlegesen; a szár hamarosan felfelé nyúlik, ahogy napfény éri.

Ennél a módszernél karót akkor lehet használni, ha a növény elkezd felfelé nőni. Ez megakadályozza a fő szár esetleges elpattanását, ami károsíthatja vagy elpusztíthatja a növényt.

Az ültetés után érdemes a palántákat jól megöntözni. A mély öntözés serkenti a gyökerek növekedését és lefelé nyúlását. Ügyelni kell arra is, hogy a növekedési időszakban jól legyenek a palánták beöntözve, hogy a növény megőrizze az erős, egészséges gyökérrendszert.

Kapcsolódó
Világrekord: egyetlen tövön termett 1269 darab paradicsom
Az eredményhez vezető út több volt, mint egyszerű növényápolás.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik