Kertünk-Portánk

Világrekord: egyetlen tövön termett 1269 darab paradicsom

Az eredményhez vezető út több volt, mint egyszerű növényápolás.

Douglas Smith nem a tipikus háztáji kertész. Az informatikai vezető és apa sokkal többet tesz, mint öntözi és trágyázza veteményeskertjét. Valójában kis birodalmát egyfajta mezőgazdasági kísérletté alakította át, ahol arra törekszik, hogy megnézze, milyen maximumot lehet kihozni egy növényből. Erőfeszítései most meghozták gyümölcsüket, mivel egy újabb Guinness-rekordot állított fel.

1269 koktélparadicsom egyetlen növényen

A rekordot döntő növényt 2021 őszén takarították be, de a rekordot hivatalosan idén márciusban erősítették meg. Smith nemcsak a kezdeti rekordját múlta felül 430 gyümölccsel, de példátlan paradicsomszáma tízszerese volt az 1997-ben felállított 121-es eredeti rekordnak.

Az eredményhez vezető út több volt, mint egyszerű növényápolás. Folyamatosan fejlesztette paradicsomtermesztési módszereit annak érdekében, hogy a világ legjobbja legyen. Különféle tudományos eredményeket tanulmányozott, még talajmintákat is vett, és a tökéletes eredmény érdekében addig finomította az összetételét, amíg az éppen megfelelő lett.

Minden a fajtaválasztással kezdődik,  a megfelelő paradicsomfajta kiválasztása a folyamat és fontos része. A második lépés a tökéletes környezet, vagyis az optimális hőmérséklet és talaj. Ezek a kis tudásdarabkák  segítettek hozzá, hogy látványos eredmények születhessenek.

-magyarázta Smith.

Hetente három-négy órát tölt a kertje és növényei gondozásával, és megszállottan böngészi a kertészettel kapcsolatos legfrissebb eredményeket, tapasztalatokat.

Kapcsolódó
8 tipp, ami segít a paradicsom gyorsabb érésében
Jól hasznosítható ötletek az ízes, kerti paradicsomért.

Smith az Egyesült Királyságban él, a zöldségtermesztés megszállotttja,  2020-ban felállította az Egyesült Királyság legnagyobb paradicsomának rekordját is (4,89 kg). Ezután még nagyobb rekordot állított fel,  a “legtöbb paradicsom egyetlen száron” kategóriában. A korábbi 488 paradicsomos rekordot, több mint 10 évig senki nem tudta megdönteni. Ez Smithnek sikerült, nem is akármilyen teljesítménnyel,  839 darab piros gyümölccsel.

Mint tudni lehet, Smith  már régóta hódolt a kertészet örömeinek, és friss zöldségeket szállított a kertjéből a helyi kocsmáknak és éttermeknek.

Mindig is kertész voltam. 2014-ben döntöttem úgy, hogy ideje szintet lépnem. Miután a különösen az óriási termések érdekeltek, először a sütőtök méretének rekordját szerettem volna megdönteni.

A brit kertész betakarított már egy közel 7 kilós paradicsomot, egy 624 kilós sütőtököt és egy 20 méter magas napraforgót. Tavaly azonban a méretről a darabszámra helyezte a hangsúlyt, és úgy tűnik, hogy jó tette.

Az újabb rekord után más területeken is gondolkodik

Jelenleg borsóval, padlizsánnal és burgonyával kísérletezik, ezek súlyának maximalizálásával próbál rekordot elérni.  Főleg a borsóval szeretne dolgozni, bár nem árulta el, hogy milyen csúcsokat szeretne megdönteni.

Kapcsolódó
800 fajta paradicsom terem egy husztóti kertben
Ezernyolcszáz tövön nőnek, köztük például madagaszkári, mexikói és brazil fajták is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik