Kertünk-Portánk

Termesszék velem: padlizsán

A növényből készített leves ízletes csemege.

Grosz Tamás nagykörűi hobbikertész több alkalommal jelentkezett már a Sokszínű vidéken növénytermesztési tanácsaival. A szakember ezúttal egy sokak által kedvelt növényt mutat be, egy recepttel megspékelve az “ismeretanyagot.”

Padlizsán, a sokoldalú egészségbomba
Már kis mennyiségben is rengeteg vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz, melyek elengedhetetlenek a szervezet egészséges működéséhez.

A padlizsán gyike a leghőigényesebb növényeinknek, a 25-30 fok körül fejlődik a legjobban. A hűvös időt nehezen viseli.

Tenyészideje is viszonylag hosszú közel hat hónap, ezért már február körül el kell ültetni. Nem kedveli a szárazságot így a paprikához hasonlóan rendszeresen öntözni kell. Ugyanakkor vigyázni kell a vízzel is, mert ha nagyon hideg vízzel locsolunk, akkor lehűti a talajt, és a padlizsán virágvesztéssel válaszol.

A talajt mindenképp takarjuk! Levágott fű és egyéb konyhai hulladékok kerülhetnek alá, ám a növény nagy levelei eltakarják a nem éppen esztétikus hulladékot. Eleinte foszforra és káliumra van szüksége, később pedig nitrogénre. Előző évi komposz megbontott durvább darabjai is ide kerülnek takarásnak.

Beleszerettünk a nyár slágerébe, a sült padlizsán salátába
A tökéletes grillpartihoz nélkülözhetetlen finomság.

A padlizsán kényes növény, de érdemes termeszteni, mert ha beérik, akkor nagyon sokféle étel készíthető belőle. Alább egy padlizsános finomság.

Padlizsánleves

  • A padlizsánt meghámozzuk, kockára vágjuk, megsózzuk. Fokhagymát és vöröshagymát pucolunk, kockára vágjuk és kevés olajon megpároljuk. A jól kinyomkodott padlizsánt rátesszük a megpárolt hagymára, és tovább pirítjuk.
  • Ezt követően felengedjük vízzel, teszünk bele erőleves kockát, és két szem kockára vágott krumplit – hogy sűrűbb legyen a leves. Sóval, borssal ízesjük és készre főzzük.
  •  Ezután turmixoljuk, majd újra felmelegítjük, kevés tejszínnel felöntjük – hogy selymesebb legyen – és fokhagymás pirítós kockával tálaljuk.

A padlizsán termesztésének további kulisszatitkairól és felhasználási módjairól Grosz Tamás szívesen ad tájékoztatást Facebook oldalán, vagy e-mailben a ragokamuvek@gmail.com címen.

Kiemelt kép: Grosz Tamás

Termesszék velem: orvosi pemetefű
A pemetefüvet évezredeken keresztül, mint kiváló köhögéscsillapítót tartották számon.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik