Kertünk-Portánk

Termesszék velem: azték édes növény

Közép-Amerikában őshonos, mely hazánkban is jól érzi magát.

A Nagykörűn élő Grosz Tamás kertje a különleges növények birodalma, olyan ritkaságoké, melyekről az ember el sem hinné, hogy hazánkban is termeszthetők. Márpedig azok! Az országosan ismert hobbikertész, aki a Herbáció Magazinban rendszeresen megosztja ismereteit az olvasókkal, ezúttal egy egzotikus növényt mutat be az érdeklődőknek.

Zöldségparádéval jelentkezett a növénybolond
A jövő fűszernövényeiben nagy örömüket lelik majd a gasztronómia szerelmesei.

Azték édes növény

Az azték édes növény (Lippia dulcis) Közép-Amerikában őshonos, ami Magyarországon is megterem. Cukorhelyettesítőnek is tartják, lényegesebben édesebb, mint a Stevia. Levelének enyhén gyantás íze van, ami az ízeknek nem tesz jót, viszont a teákban még elfogadható ez a mellékíz.

A növény lágyszárú, évelő, szárai elterülők. Fűszeres illatú virágai kicsik, százszorszéphez hasonló, az új szirmok folyamatosan jelennek meg a régiek végén. Viszonylagosan szárazságtűrő. Szereti a napsütést, ilyenkor a lombozata „bronz” színű. Félárnyékban, illetve csak délelőtti napsütésben zöld színű.

Fotó: Salycina/Wikimedia Commons

Magról is ültethető, de csírázása vontatott, így ajánlatos ágakat leszúrni mellé, és ahol földhöz ér, ott hamar ki is csírázik. Télen, ha fényszegény helyen van, elvesztheti a leveleit, ha nagyon hideg helyen van, megeshet, hogy nem éri túl a telet.

15 fokos tartása az ideális, ablakpárkányon tökéletes. Összességében enyhén nedves, jó fényviszonyok között érzi jól magát. Gyorsan növekvő, igazán vonzó a kertben, jól alkalmazkodik a kőfalakhoz vagy egyéb kerti elemekhez, szépen mutat lógó kosarakban is.

A népgyógyászatban leveleit köhögés, megfázás, hörghurut, asztma, kezelésére használják. Virága megrágva fogfájás csillapítására is alkalmas.

A szárított levelek alkalmasak édesítésre, de csak óvatosan, mert rákkeltő hatása is ismert. A növény fehér rügyei marokkói mentával, kakukkfűvel kellemes ízvilágot alakotnak. Desszertekbe, gyümölcssalátákba is használható kis mennyiségben.

A levelek tartalmazzák a rendkívül édes, hernandulcin nevű vegyületet (1000-szer édesebbek a cukornál), ugyanakkor tartalmaznak kámforokat. Bár a hernandulcin nem tekinthető károsnak, a levelek kámfor tartalma nagyobb mennyiségben fogyasztva toxikus hatású lehet.

Termesztésének további kulisszatitkairól és felhasználási módjairól Grosz Tamás szívesen ad tájékoztatást Facebook oldalán, vagy e-mailben a ragokamuvek@gmail.com címen.

Kiemelt kép: Grosz Tamás

Olvasói sztorik