Kertünk-Portánk

Borbás Marcsit is lenyűgözték a nagykörűi csodakonyha ízei

Ahol jó lenni és jó enni.

Grosz Tamás neve az egész országban jól ismert a hobbikertészek körében. A 69 éves, egykori fogtechnikus 680 négyszögölös nagykörűi kertje maga a csodák birodalma. Grosz Tamás azt vallja magáról, hogy igazi növénybolond.  Ehető, iható, gyógyító, fűszerező, illatos valamint különleges zöldségnövényeket termeszt, melyekkel elsődleges célja, hogy megmutassa: igenis megtermelhetők minden különösebb befektetés nélkül olyan növények is, melyek a köztudatban ismeretlenek.

Csodájára járnak a nagykörűi hobbikertész édenkertjének
Grosz Tamás nagykörűi kertje igazi édenkert. Egy kisváros nyugalmát váltotta fel, de nem bánta meg.

A bemutató jellegű kert különlegességeivel főleg családja számára biztosít változatos étrendet. A hobbikertész szakszerű „tárlatvezetéssel” látogatókat is fogad, akik megismerhetik-e különös gyűjtemény szinte minden egyedét.

Tegyük hozzá, hogy Grósz úr és felesége a gasztronómiában is otthonosan mozog. Nem is véletlen, hogy 2014-ben Borbás Marcsi, a Gasztroangyal műsorával ellátogatott hozzájuk, s ha már ott voltak, Grószék mennyei ízekkel kényeztették a stábot: előételként fokhagymás-paradicsomos okrát – utóbbi egy kedvelt afrikai zöldség, mely a nagykörüi kertben megterem –, főételként pedig paradicsomos fűszeres harcsát tálaltak. Utóbbira Borbás Marcsi csak annyit mondott, hogy ilyen finomat ebből az ételből korábban sosem evett.

Borbás Marcsi is élvezhette a nagykörűi házaspár vendégszeretetét

A Gasztroangyal látogatásának volt egy fontos apropója, mégpedig a nagykörűi porta egyedi kivitelezésű – és tegyük hozzá – mesés nyári konyhája. Ahogy sokan mondják: a csodakonyha.

Amikor megvettük a házat, elhatároztuk, hogy a valamikori disznóól helyén nyári konyhát építünk. Aztán évekig nem történt semmi, csak gondolkodtunk, terveztünk, hogyan valósítsuk meg elképzelésünket

– mondta érdeklődésünkre Grosz Tamás.

A nyári konyha minden porcikájában őrzi a vidék sokszínűségét

Lassan, de biztosan összeálltak a tervek, mit, hogyan csináljanak, mi és hová kerüljön. Elsősorban praktikus és kényelmi szempontok voltak a meghatározóak. Például az asztal, a szekrények lábai azért lettek magasabbak az átlagosnál, hogy slaggal is mosható legyen a járóburkolat.

A kertre néző részt amolyan bárpulttá alakítottuk. Ennek belső részében a konyhai előkészítő asztal helyezkedik el, aljában az edényekkel és evőeszközökkel. Kívül le lehet ülni és egy pohár ital mellett akár végignézni, hogyan készülnek a finomságok a nyári konyhában

– részletezte a hobbikertész.

Kívülről is vendégmarasztaló a családi törzshely

A falon régi idők konyhai – de ma is használt – eszközei és klasszikus öntöttvas főző és sütő edények sorakoznak. Groszék esküsznek az anyagára, mert szerintük soha olyan finom ételt nem lehet készíteni, mint ezekben, melyekben nem kozmál oda semmi. Ugyanakkor tárolni nem lehet bennük az ételt, mert az egy idő után átveszi a vas ízét.

A nyári konyha belmagassága közel 5 méter, felette nincs padlás, van tehát hová szállnia a meleg levegőnek. A bútorokat magam készítettem, a dekorációjukat ormánsági motívumok díszítik, melyeket mi festettünk rájuk

– említette büszkén Grosz Tamás.

Grosz Tamás esküszik az öntöttvas edényekre

A család legtöbbet használt helyisége a nyári konyha. Nyaraként szinte abban élnek, ott fogadják a vendégeket, de télen is használják, mert a bárpult kertre néző nyitott része műanyag lappal zárható. Aki a hobbikertész növényeit érkezik megtekinteni a „csodakertbe”, az biztosan megpillantja a Groszék-féle konyhai miliőt, mely már az első pillantásra a vidéki lét minden szépségét eszébe juttathatja az embernek.

Fotók: Grosz Tamás archívuma

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik