Kertünk-Portánk

Csodájára járnak a nagykörűi hobbikertész édenkertjének

Grosz Tamás nagykörűi kertje igazi édenkert. Egy kisváros nyugalmát váltotta fel mindennapos paraszti munkára és jelenleg egy 680 négyszögölös kertben csodás növényeket termeszt.

A kertész bemutatkozikMost itt kéne jönni, hogy mikor születtem, vagy, hova jártam suliba, meg hogy nős vagyok. Szóval ez a kert szempontjából lényegtelen! Talán a növényeket kellene felsorolnom, az viszont a terjedelme miatt nehézkes. Nem vagyok kertész! Barátaim a Rágóka Művek vezérigazgatójának hívnak, persze mert kiváltság ez a titulus, bár tényleg voltam fogtechnikus de ez már a múlté, maradtam így egyszerűen: Rágóka, hiszen-e név már a neten ismerté vált. Talán nem is tudják, igazából hogy hívnak.

Volt egyszer egy megrendelőm.. Munkánk közös volta miatt gyakran találkoztunk!

Aszongya csak így parasztosan:

– Meg tudnád mondani ennek a nővénynek a nevét?
– „Nemén”..
– Ez a Monarda didima.
– Di di ma.. Jól hangzik..
– Ápolka.
– Az!
Nos így kezdődött, mert kíváncsi ember lévén előre tanultam egy másik növény nevét, aztán a legközelebbi találkozásnál rákérdeztem:
– Ez mi?
– ???

Grósz

Nos így lettem kertész! Ennek van már vagy 25 éve!

Húzom vonóm a kapát, földtúró lettem..  Persze nem kényszerből! A növények, szeretete késztetett. Én vagyok a parancsnok, hiszen ha nem öntözném, vagy babusgatnám, nem vinnék semmire. Reggel határszemle! Na jó csak kertszemle, mert nem olyan nagy ez a kert de pont elég, hogyha ezt az átok nadrágszíj parcellának a hosszúságát naponta bejárni. Bejárni? Volt már, hogy kismotorral mentem ki! Mert elfelejtettem egy metszőollót kivinni, utána meg bent maradt a kötözőzsinór. Nehéz a kertész élete…

Emlékszem ültettünk mi eleinte mindent!

Annyi káposztánk volt, hogy akár piacozhattam volna, de nem tettük. Persze, hogy ránk rohadt minden! Pár év sikeres-sikertelen kertészkedés után a mennyiség egy-egy növényből már a helyére került, viszont jött az új baj, a különleges zöldségnövények, valamint a vadnövények. 2 évvel ezelőtt állj parancsoltam! Volt olyan év mikor évi 80-100 újfajta növényt ültettem. Nos ennek lett vége. 66 éves vagyok, ha bivalyerős lennék…, de ez már csak álom.  Maradnak a vadnövények, amik ehetők, valamint a „zseb” importból származó különleges zöldségnövények!

Nagykörű, 2009. június 28.Grosz Tamás és felesége Tamás Erzsi nagykörűi gyógynövénykertjükben.Fotó: Ujvári Sándor
Nagykörű, 2009. június 28.Grosz Tamás és felesége Tamás Erzsi nagykörűi gyógynövénykertjükben. Fotó: Ujvári Sándor

Sikereink óriásiak

Hiszen a kontrol a kertben! Ha megmarad nyertem, ha nem akkor kudarc! Ennél egyszerűbb dolog nincs!  Borbás Marcsi “Gasztroangyal” című nagysikerű műsorában, hát képzeljék el mi is ott főzünk… Nos jó kiválasztottnak lenni!

Édenkerti állapotok

Grosz Tamás nagykörűi kertje valóban édenkerti. Mint meséli, igazi növény-bolond.  Ehető, iható, gyógyító, fűszerező, illatos valamint különleges zöldségnövényeket termeszt. Elsődleges célja, hogy bemutassa, hogy megtermelhetők minden különösebb befektetés nélkül, olyan növények is, amik a köztudatban ismeretlenek.

Valóban nem túlzunk, ha azt mondjuk, ez egy olyan kert amire mindenki vágyik. Sőt, több is ennél!

– Kertem bemutató jellegű, főleg a családom számára nyújt különlegességeivel változatos étrendet. Alkalmilag adok el szaporító anyagot, amit a családi gazdaság már nem igényel. Mivel jól megközelíthető, valamint a kert beosztása, lehetővé teszi, hogy a kertem látogatható legyen. Szakszerű vezetéssel látogatókat is fogadok, akik, megismerhetik-e különös gyűjtemény, szinte minden egyedét.

groszt3

Egy szuszra talán nem is lehet felsorolni, milyen rengeteg növény van a kertben. Van kedvenc?

Nagy figyelmet fordítok gyógynövényeimre, ami egy család számára nyújt alkalmi elixírt. A nagyszámú növényféleségek sok féle betegségre, és alkalmi probléma megoldásra alkalmasak. Zöldségnövényeim feldolgozhatósága a gasztronómiai élvezhetősége, méltán figyelemre méltó! Megtalálható itt a Zerge szarva, amit savanyítunk, a kínai datolya vagy Yuyuba ami kellemes őszi gyümölcskülönlegesség, távol kelet méltán népszerű mustár és káposzta féléi, mint például a Pak choi, vagy a mizuma, számos hazai saláta féle pl: vérfű, borágó, turbolya.

Talán nem tévedek, ha azt mondom, hogy ennyi különleges növény, fűszer mellett kulináris élvezetekben sincs hiány nálatok.

Természetesen sokat kísérletezünk, hisz fűszernövényeink nagy változatossága mindezt lehetővé teszi. Csak a szurokfüveknek 8 fajtája kelleti magát, de nem maradhatnak ki a hagyományos régi elfeledett fűszernövények, sem mint a kálmos, az örménygyökér, vagy a görög széna sem. Batáta és a Corilla, állományunk évek óta jól terem, és eltarthatóságát is megoldottuk. Nem felejtkeztünk el a hűsítő vagy teaféleségekről sem. Szépen terem az arab menta, amit Marokkó déli részéről hoztunk személyesen, vagy teaként használt 6 féle Ápolka /Monarda didima és alfajai/ a „csak” Kínában vagy japánban termelt Agatashe Rugoza fehér vagy kékvirágú egyedei, színesítheti tea formájában a délutáni jól megérdemelt pihenőnket.

groszt5

Beavatnál a kulisszatitkaidba?

Semmit nem manipulálunk, minimálisra csökkentettük a szintetikus permetleveket. Így bár amit termelünk nem teljesen épek, de legalább biológiailag tiszták és ehetőek. Érdemes eljönni a kertünkbe, hiszen itt találkozhatnak azokkal a növényekkel amiket többnyire csak zacskózva ismerünk! Micsoda különbség! Mennyivel másabb illatú és ízű! Összességében az illat, az ízek, a látvány birodalma ez a kert.

A kert előzetes bejelentés után tavasztól bármikor látogatható!

Email: ragokamuvek@gmail.com Referenciák és publikációik: Szabadföld.hu Termesszék velem, valamint Herbáció gyógynövényes magazin

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik