Otthon készült

Gyümölcsparádé a nagykörűi fűszerésztől

Receptjei között igazi különlegesség a zöldtealeves sárgadinnyével és a szezámmagos rántott banán.
Korábban a témában:

Immár tizenöt éve kerül az olvasók kezébe a Herbáció című magazin, melynek célja a népi gyógyászat bemutatása és receptjei, valamint a gyógynövények megismertetése és az egészséges táplálkozás népszerűsítése. A kiadó az évente négyszer megjelenő “kisokos” mellett alkalmanként különszámmal jelentkezik, mint tette azt a napokban is.

A tavalyi Zöldségparádé című kiadvány után most a Gyümölcsparádé került az újságárusokhoz, melynek szerzője – hasonlóan a az előzőhöz – Grosz Tamás nagykörűi hobbikertész, fűszerész. A szerző ismert, kevésbé ismert és különleges – de Magyarországon termeszthető – gyümölcsöket mutat be, hozzá pedig egyedi receptekkel kedveskedik az olvasóknak.

Olyan gyümölcsöket mutatok be, melyek könnyen nevelhetők és a szabadban minden kemikália használata nélkül megteremnek. Arra törekedtem, ismerjék meg az érdeklődők azokat a gyümölcsöket, melyeket frissen és konzerválva is hasznosítani tudnak a mindennapokban az egészséges táplálkozásban

– mondta érdeklődésünkre Grosz Tamás.

A bemutatott gyümölcsök termesztése hazánkban nagyüzemi szinten nem jellemző, többnyire azért, mert nem lenne gazdaságos. Ebből adódóan – mint a nagykörűi hobbikertész is teszi -, ha szeretnénk egyszerűen nevelhető, de különleges gyümölcsökből lakmározni, akkor nekünk kell azokat megtermelni.

A gyümölcsök között akadnak ismerősek, melyek olykor beszerezhetők, de a saját termés mindig finomabb. Bemutatok teljesen ismeretlen fajokat is, melyek könnyen tarthatóak a hazai időjárási körülmények között is

– fűzte hozzá a nagykörűi fűszerész.

A Gyümölcsparádé kiadványban bemutatott gyümölcsök

  • Borbolya (Berberis vulgaris)
  • Vadcitrom (Poncirus trifoliata)
  • Citrom (Citrus limon)
  • Chayote (Sechium edule)
  • Mézalmácska (Amelanchier lamarckii)
  • Fanyarka (Amelanchier alnifolia)
  • Fügekaktusz (Opuntia ficus-indica)
  • Füge (Ficus carica)
  • Galagonya (Crataegus monogyna)
  • Gránátalma (Punica granatum)
  • Homoktövis (Hippophae rhamnoides)
  • Indiánbanán (Asimina triloba)
  • Kínai datolya (Ziziphus jujuba)
  • Kivi (Actinidia sp.)
  • Kökény (Prunus spinosa)
  • Mézbogyó (Lonicera kamtschatica)
  • Nashi (Pyrus pyrifolia)
  • Naspolya (Mespilus germanica)
  • Páponya (Physalis peruviana)
  • Ribiszke (Ribes sp.)
  • Húsos som (Cornus mas)
  • Tomatillo (Physalis ixocarpa)

A magazinban szereplő receptek:

egészben sült alma, gyümölcszselé, gyümölcsnyalóka, joghurtos gyümölcsleves, vörösboros-gyömbéres szilvaleves, zöldtealeves sárgadinnyével, ananászos cseresznyemártás, szilvamártás, szőlőlekvár, ananászos töklekvár, paradicsom dzsem, zöldparadicsom lekvár, vegyes gyümölcssajt, gyümölcsös házi gumicukor, galagonya lekvár, gyömbéres szilvazselé, borzselé szőlővel, rumos birsalma zselé, fűszeres birsalmaleves, szezámmagos rántott banán.

Zöldtealeves sárgadinnyével

Hozzávalók

5 dl tea (zöld tea), 1 evőkanál étkezési keményítő, 1 evőkanál cukor, 1 lime-ból nyert lime héja, 1 kilogramm sárgadinnye, 4 darab tojásfehérje, 1 citromból nyert citromlé

Elkészítése

Leveles zöldteából főzünk az ízlésünknek megfelelő tealevet, ami lehet édesebb, savanyúbb, vagy csak natúr tea ízű. Bármilyen fűszer használható, ami éppen akad otthon és az évszaknak is megfelel: citromfű, menta, levendula – ezektől különlegesebbnél különlegesebb ízeket kapunk.

Az ízesített tealevet keményítővel sűrítjük, majd hűtőbe tesszük, és teljesen lehűtjük. A sárgadinnyét megpucoljuk, majd 1×1 centis kockákra vágjuk. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét felverjük, citromlevet és egy kanál cukrot adunk hozzá. Egy edényben vizet forralunk, és a forrásban lévő vízben a citromhabot kis adagokban megfőzzük. Jó 1 evőkanállal szaggatunk a vízbe és fél-fél percig főzzük mind a két oldalát, nehogy összeessen a hab.

A dinnyekockákat és a citromhabot a tányérba helyezzük, majd felöntjük tealével, és már is fogyaszthatjuk ezt az üdítő levest, mely a nyár slágere.

A Zöldségparádé megvásárolható az újságárusoknál, vagy megrendelhető a 06 30 437 8900 telefonszámon, illetve nzr@herbacio.hu email címen.

A szerzővel a 06 20 91 68 711 telefonszámon vagy a ragokamuvek@gmail.com lehet felvenni a kapcsolatot. Grosz Tamás nagykörűi kertje előzetes egyeztetéssel látogatható.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: Pixabay

Egy kert, ahol káprázatos növények, illatok és ízek találkoznak
A nagykörűi házaspár csodákat álmodott és varázsolt kertjükben.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.